Cijena izlaska
4

Brexit: Irska granica mogla bi ugroziti višedecenijski mir

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako se zvanični London nada da će dogovor o razlazu s Evropskom unijom biti postignut prije 21. novembra, pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU, i dalje je veliki kamen spoticanja u pregovorima Londona i Brisela.

U međuvremenu, više od 70 britanskih biznismena potpisalo je pismo u kojem traže da se organizuje novo glasanje o konačnim uslovima Brexita, piše Radio Slobodna Evropa.

Svjetski mediji se pitaju kako je irska granica postala najveća bitka Brexita i hoće li doći do novog glasanja.

Brexit zavisi od irske granice?

Uoči referenduma o Brexitu 2016. godine, irska granica je jedva bila prisutna u raspravi. Dvije godine kasnije, pitanje kako zadržati granicu od 500 kilometara bez kontrolnih punktova i patrola preti da će ugroziti planove Britanije za urednim izlaskom iz Evropske unije. Kako smo dospjeli ovdje? I šta će se dalje dešavati?, pitanje je koja postavlja Bloomberg.

Autor teksta piše da je Irska, dugo pod kontrolom Britanije, bila podijeljena 1922. godine na katolički dominantan jug i uglavnom protestantski sjever. Jug je osvojio nezavisnost, sjever je ostao pod britanskom vladavinom.

"Danas je granica prilično nevidljiva. Nasilje se u velikoj mjeri završilo mirovnim sporazumom iz 1998. godine, a činjenica da su Irska i Velika Britanija bile članice jedinstvenog evropskog tržišta značilo je da nema potrebe za kontrolnim punktovima... Povratak na kontrolne punktove i kamere rizikuje raspirivanje starih netrpeljivosti, kao i nove napade."

Biznis će patiti takođe, piše Bloomberg, dodajući da ostrvo Irska u mnogočemu funkcioniše kao jedna integrisana ekonomija, a lanci snabdevanja prelaze granicu.

"EU neće potpisati sporazum o razlazu, osim ako se riješi pitanje granice. Dakle, postoji mogućnost da bi Velika Britanija mogla izaći iz bloka bez dogovora. U praksi, to bi moglo značiti tarife za robu između EU i Velike Britanije, duge redove u lukama, prizemljene avione i možda čak i prehrambene i medicinske nestašice u Britaniji“, stoji u tekstu.

Britanci i Irci se ponovo sukobljavaju

Ljutiti pregovori o irskoj granici ponovo su otvorili stare rane baš u trenutku kad objema stranama treba najprikladnije Brexit rešenje, piše Politico, dodajući kako je Brexit zatrovao odnose Velike Britanije i Irske.

"Tenzije koje su dugo zakopane bliskim ekonomskim odnosima i mirom u Sjevernoj Irskoj još jednom su izašle na površinu, inficirajući Britanske pregovore o razlazu sa Evropskom unijom baš kad su stigli do završne faze.

Diplomatska mimoilaženja i sukobi ličnosti su odigrali svoju ulogu, s obzirom da su se dvije strane sa vremena na vrijeme ponižavajuće vrijeđale, uz jedva prikrivenu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo, dopirući sve do irskog premijera Lea Varadkara i Kabineta u Westminsteru.

Politiko dodaje da podjela ne samo da prijeti da ošteti dugoročni diplomatski odnos između Londona i Dablina, nego postoji mogućnost da utiče na mirovni proces sjeverno od granice sa daleko dubljim posljedicama za Britaniju, Irsku i ostatak Evrope, ako nastavljaju da upadaju u zamku britanskog povlačenja iz EU.

"Britanija nikada nije razumjela Irsku, ali ne možemo samo poželjeti da problem nestane", rekao je Jonathan Powell, bivši šef osoblja Tony Blair i ključna ličnost u mirovnom sporazumu iz 1998. godine." Ako ne počnemo da obraćamo pažnju, mogli bismo da uđemo u nevolje."