|

Brexit: David Cameron s liderima EU nakon referenduma o izlasku iz unije

Brexit: David Cameron s liderima EU nakon referenduma o izlasku iz unije
1
Klix.ba
28.6.2016. u 07:51
7
komentara
1

dijeljenja
Brexit: David Cameron s liderima EU nakon referenduma o izlasku iz unije David Cameron (Foto: EPA)
Premijer Velike Britanije David Cameron raspravljat će o implikacijama Brexita i načinu glasanja na samitu Evropske unije (EU) u Briselu. Njemački, francuski i talijanski lideri izjavili su u ponedjeljak da bi moglo biti "formalnih ili neformalnih" razgovora o britanskom izlasku iz unije.
Dok se Evropa pokušava pomiriti s odlukom Velike Britanije o napuštanju unije, Cameron će prisustvovati radnoj večeri lidera EU nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

On neće prisustvovati razgovorima između lidera drugih 27 članica EU na sutrašnjem doručku. Cameron je najavio ostavku najesen nakon referenduma.

Jučer se također pojavila informacija da engleski jezik, koji je bio radni u institucijama EU, možda više neće biti zvanični jezik EU nakon što Britanija izađe iz članstva evropskog bloka.

Francuski jezik je bio najdominantniji u institucijama EU do devedesetih godina prošlog vijeka, kada je ulaskom Švedske, Finske i Austrije narušena ta ravnoteža, što je dodatno ojačano ulaskom centralnih i istočnoevropskih država koje su usvojile engleski kao svoj drugi jezik.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...