Pristao braniti ubicu jer 'neko mora'
0

Breivikov advokat Lippestad je sve što on mrzi

Sarajevo-x.com
Geir Lippestad (Foto: AP)
Geir Lippestad (Foto: AP)
Geir Lippestad je personifikacija svega onoga što Anders Behring Breivik mrzi. On je liberal, urban je i tečno govori engleski jezik. Pristao je braniti teroristu, iako je već nakon prvog susreta s njim rekao da je lud i da sebe smatra ratnikom.

Lippestad tvrdi da je bio naprosto šokiran kada su ga pozvali iz policije i rekli da najomraženiji čovjek u Norveškoj traži da mu upravo on bude advokat.

"Satima sam razgovarao sa članovima porodice i prijateljima o tome da li da pristanem da branim čovjeka koji je ubio 78 ljudi. Na kraju su moji građanski instikti preovladali početno zgražanje. Vjerujem da je pravni sistem veoma važan u demokratiji i neko mora prihvatiti ovaj posao", kazao je Lippestad, prenosi Daily Telegraph.

Advokat je istakao da nikada prije nije upoznao Breivika. Otkriveno je da je terorista imao kancelariju blizu Lippestadove firme, te je vjerovatno tako saznao za njega i odlučio se da ga on brani. Razlog se možda krije i u tome što je Lippestad 2002. branio neonacistu koji je ubio tinejdžera Benjamina Hermansena u Oslu. Motiv je bio rasizam. Naime, otac ubijenog dječaka bio je iz Gane, a majka Norvežanka. Ubica je osuđen na 17 godina zatvora.

Taj slučaj izazvao je burne reakcije Norvežane koji su protestvovali protiv rasizma.

Breivik je izabrao Geira Lippestada iako je vjerovatno znao da je on istaknuti član Laburističke stranke, čiju je omladinu ubijao u krvavom pohodu u petak.

Lippestad je nakon premišljanja pristao braniti norveškog teroristu jer smatra da i najbrutalniji ubica zaslužuje pošteno suđenje. Ipak, danas je istakao da je Breivik vjerovatno lud. Dodao je da vjeruje Breivik mrzi sve zapadne zamisli i demokratske vrijednosti, te da smatra da je sve ovo početak 60-godišnjeg rata.

"On sebe smatra ratnikom. Počeo je ovaj rat i na neki način je ponosan na to", rekao je advokat, dodavši da će otkazati angažman ako Breivik ne pristane na psihološka ispitivanja.