Svijet
6

Breivik: Poslati me na psihijatriju je gore od smrti

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik (33), kome uskoro počinje suđenje jer je u julu prošle godine ubio 77 osoba na norveškom otoku Utoyi, kaže u pismu objavljenom danas da bi presuda o "slanju na psihijatrijsko liječenje bila najgora moguća sudbina".

"Poslati jednog političkog aktivistu u ludnicu je veći sadizam i veće zlo nego ubiti ga! To je gore od smrti", ističe Breivik u pismu dugom 38 stranica, čije je dijelove objavio norveški dnevnik "Verdens Gang".

Ovo pismo ima za cilj da diskreditira, tačku po tačku, izvještaj dva psihijatrijska stručnjaka koji su krajem prošle godine zaključili da Breivik boluje od paranoidne šizofrenije i da je neuračunljiv.

Ukoliko sud u Oslu dođe do istog zaključka na kraju suđenja koje počinje 16. aprila i treba da traje 10 sedmica, ovaj ubica koji je priznao svoj zločin bit će osuđen na zatvorenu psihijatrijsku ustanovu, najvjerovatnije doživotno, a ne na zatvorsku kaznu.

"Moram iskreno reći da je to najgora stvar koja mi se može dogoditi jer bi to bilo krajnje poniženje", napisao je Breivik u svom pismu.

Breivik, koji tvrdi da vodi krstašku borbu protiv multikulturalizma i "muslimanske invazije" Evrope, želi da bude proglašen zdravog uma i svijesti, ističu njegovi advokati.

Zaključci psihijatrijskih stručnjaka krajem prošle godine izazvali su velike kritike u Norveškoj, pa je sud u Oslu naredio još jedno psihijatrijsko vještačenje dva nova eksperta koja treba da objelodane svoje zaključke 10. aprila, šest dana prije početka suđenja Breiviku, prenio je Tanjug.

Breivik je 22. jula prošle godine prvo aktivirao autobombu ispred sjedišta vlade u Oslu kada je poginulo osam osoba.

On je zatim otišao na otok Utoyu, oko 40 km sjeverozapadno od Osla, i obučen u policijsku uniformu proveo tamo više od sat vremena, sistematski pucajući i ubivši još 69 osoba, među kojima najviše tinejdžera koji su se tamo nalazili u ljetnom kampu vladajuće Laburističke stranke.