Svijet
10

Breivik nije primljen na fakultet zbog nedovoljnog znanja o politici

Anadolija
Norvežanin Anders Breivik koji je u julu 2011. godine u terorističkoj akciji usmrtio 77 osoba nije primljen na fakultet političkih nauka Univerziteta u Oslu jer nema stepen obrazovanja neophodan za upis na tu visokoškolsku ustanovu.

"Zaključili smo da nema dovoljan stepen obrazovanja kako bi započeo studije političkih nauka", kazao je rektor Univerziteta u Oslu Ole Petter Ottersen.

Uprava zatvora Ila kod glavnog grada Norveške, u kojem Breivik izdržava kaznu, prethodno mu je odobrila da dopisno studira političke nauke, pod uslovom da bude primljen na Univerzitet u Oslu.

Međutim, Breivikova izjava da bi želio studirati političke nauke izazvala je oštre reakcije mnogih uglednih univerzitetskih profesora i javnosti diljem svijeta.

Inače, Breivik je prekinuo školovanje u srednjoj školi i u zatvoru je položio neke predmete, kako bi skupio dovoljan broj poena neophodnih za upis na fakultet političkih nauka.

U Norveškoj se izbor kandidata za upis na fakultet vrši na osnovu ocjena na ispitima nakon završetka srednje škole.

Anders Breivik je 22. jula 2011. postavio bombu ispred zgrade norveške vlade u Oslu, od koje je poginulo osam osoba, nakon čega je otišao u ljetnji kamp omladine Laburističke partije na ostrvu Utoja, gde je vatrenim oružjem usmrtio 69 osoba.

Norveški sud ga je osudio na 21 godinu zatvora dok zatvorska kazna može da bude produžavana dok god se smatra da on predstavlja opasnost po društvo.