{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Breivik: Izveo sam spektakularan napad, ponovio bih sve to

S
17.4.2012. u 11:48
0
7
Breivik: Izveo sam spektakularan napad, ponovio bih sve to
0
Breivik: Izveo sam spektakularan napad, ponovio bih sve to
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Behring Breivik, optužen za ubistvo 77 osoba u Norveškoj, izjavio je danas na suđenju da bi "sve učinio ponovo".
"Izveo sam najspektakularniji i najsofisticiraniji napad u Evropi još od Drugog svjetskog rata. Učinio bih sve to ponovo. Moj čin je baziran na dobru, a ne na zlu", rekao je Breivik, koji je, kao i jučer po ulasku u sudnicu u Oslu uputio desničarski pozdrav, pošto su mu uklonjene lisice.

Breivikovo izlaganje drugog dana suđenja, bilo je odgođeno za tridesetak minuta jer je zatraženo i usvojeno izuzeće jednog člana sudskog vijeća, zbog toga što je prošle godine na Facebooku napisao da bi Breivika trebalo osuditi na smrtnu kaznu.

Thomas Inderboe , jedan od troje građana u petočlanom vijeću, priznao je da je to uradio, a nakon što su se obje strane složile da bi trebalo da bude izuzet njegovo mjesto je popunila zamjena.

Osim dvoje profesionalaca, u vijeću su i troje sudija porotnika, običnih građana.

"Iako se u Norveškoj ne izriče smrtna kazna, ove izjave su umanjile povjerenje u njegovo prosuđivanje", objasnila je sudija Wenche Elizabeth Arntzen koja predsjedava sudskim vijećem.

Breivik (33) je jučer, prvog dana suđenja, rekao da je djelovao u samoodbrani i da ne priznaje norveški sud.

On je priznao da je počinio napade ali se izjasnio da nije kriv za terorizam i masovno ubistvo ističući da je ubistva počinio kako bi zaštitio Norvešku od multikulturalizma i islama.

Ranije je rekao da je svojim napadima želio da kazni "izdajnike" čija proimigrantska politika doprinosi prljanju norveške krvi.

Suđenje bi trebalo da traje deset sedmica, a za to vrijeme sud mora da donese presude o njegovoj odgovornosti i uračunljivosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: