Tvrdnje policijskog tužioca
0

Breivik bio pod dejstvom nedozvoljenih supstanci

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik bio je pod dejstvom nedozvoljenih supstanci kada je 22. jula izveo napade u Oslu i na ostrvu Utoya, u kojima je ubio 77 osoba, izjavio je policijski tužilac Paul-Frederick Hyor Krabi.

"Mogu da potvrdim da je koristio nedozvoljene supstance", rekao je tužilac za AFP, ističući da je ovaj podatak dobijen na osnovu analize krvi.

Hyor Krabi je kazao da su u pitanju steroidi, ali i druge supstance, o kojima nije želio detaljnije da govori.

Breivikov advokat Geir Lippestad je ranije, također, rekao da je njegov klijent koristio nedozvoljene supstance kako bi bio "jak, efikasan i budan" za vrijeme napada.

Policijski tužilac je u ponedjeljak, između ostalog, rekao da su dva psihijatra, koja su određena da procijene mentalno stanje Breivika, počeli s radom kako bi utvrdili da li Norvežaninu može da se sudi i da li može da se smatra krivično odgovornim.

Hyor Krabi je kazao da bi stručnjaci, koji izvještaj treba da podnesu do 1. novembra, ove nedjelje trebalo da počnu da ispituju Breivika, koji se nalazi u zatvoru Ila, u blizini Osla. Policija je psihijatrima dostavila dijelove Breivikovog dosijea i snimke tri njegova saslušanja u policiji.