Svijet
143

Brazilska predsjednica potpisala novi zakon koji nameće oštrije kazne za ubistva žena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dan nakon proslave Međunarodnog dana žena brazilska predsjednica Dilma Rousseff potpisala je zakon koji povećava kazne za ubistva žena, što se smatra velikom pobjedom.

"Ovaj zakon je dokaz nulte tolerancije prema nasilju nad brazilskim ženama", kazala je predsjednica Rousseff.

Prema ovom zakonu, ubistvo kao rezultat nasilja u porodici tretira se kao teško ubistvo, te se samim tim povećava kazna koja će iznositi od 12 do 30 godina zatvora. Kazna će se povećati ako je zločin počinjen za vrijeme trudnoće ili u roku od tri mjeseca od dana poroda.

Zakon povećava kazne i za zločine protiv djece mlađe od 14 godina i osoba starijih od 60 godina, kao i onih s invaliditetom.

Predstavnica organizacije Žene Brazila Nadine Gasman izjavila je da usvajanje zakona predstavlja važan politički, zakonodavni i društveni napredak.

"Ovaj zakon šalje jasnu poruku svima da društvo prepoznaje femicid kao specifični fenomen i da ovaj zakon ima preventivni karakter", rekla je Gasman.

Prema izvještaju Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koji je objavljen u augustu, pouzdane podatke o femicidu teško je utvrditi.

Međutim, Small Arms Survey, istraživačka organizacija osnovana od Vlade Švicarske, procjenjuje da godišnje biva ubijeno ukupno 65.000 žena i djevojaka, što čini gotovo petinu svih ubistava.