Svijet
13

Brazilska familija sa šest prstiju priželjkuje šesti naslov prvaka svijeta

Klix.ba
Ana Carolina Santos (Foto: AFP)
Ana Carolina Santos (Foto: AFP)
Četrnaest članova familije Da Silva, poznate po tome što su svi rođeni sa po šest prstiju na svakoj ruci i nozi, sa nestrpljenjem prati utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva, koje se održava u njihovoj zemlji.
Ana Carolina Santos (Foto: AFP)
Ana Carolina Santos (Foto: AFP)
Iako je Brazil dosad osvojio pet naslova prvaka svijeta, njima to nije dovoljno, te žele i šesti.

Ova familija iz Brazilije, glavnog grada Brazila, ponosna je na broj svojih prstiju, koje imaju zbog rijetke genetske osobine nazvane polidaktilija. Oni im ne smetaju pri obavljanju svakodnevnih poslova, poput kuhanja, sviranja gitare i igranja fudbala.

Vatreni navijači brazilske reprezentacije nadaju se da će se pozitivna energija osjetiti i na terenu, te da će veoma dobro odigrati i osvojiti šesti naslov prvaka svijeta, kazala je za Reuters 28-godišnja Ana Carolina Santos da Silva u svojoj porodičnoj kući u Aguas Clarasu.

"Svi u Brazilu vole fudbal i žele biti fudbaleri kad porastu", rekao je 15-godišnji Joao de Assis da Silva, dok nosi dres sa brojem 10, koji je nosio slavni Pele, kao i mlada nada Neymar. Ipak, Joao želi biti golman.

"To što imam šest prstiju olakšava mi igranje fudbala. Lakše držim loptu i lakše je dohvaćam jer su mi ruke veće", kazao je ovaj tinejdžer.

Prva osoba u ovoj porodici koja je imala šest prstiju bila je njegova prabaka. Neki ženski članovi familije dali su da im hirurški odstrane "prst viška", međutim, većina onih koji se rode sa pet prstiju osjeća se veoma čudno.

Brazil je u prvoj utakmici Mundijala pobijedio Hrvatsku 3:1, da bi potom u drugom kolu odigrali 0:0 protiv Meksika. U trećem kolu večeras u 22 sata po našem vremenu susreću se sa Kamerunom. Familija Da Silva pratit će ih vatreno navijajući.