The Times
0

Brazil poslije Lule

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski The Times se u redakcijskom komentaru u ponedjeljak oprašta od brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lula da Silve za kojeg tvrdi da je opovrgnuo izreku "kako se svaka politička karijera završava neuspjehom".

List piše da Lula odlazi s položaja nakon osam godina tokom kojih je transformirao Brazil u jednu od najvažnijih zemalja na svijetu. To je, po ocjeni lista, postigao prije svega zbog toga što je odolio svojim ljevičarskim korijenima i instinktima i nastavio s politikom svoga konzervativnog prethodnika ekonomske integracije zemlje u svjetsku privredu.

On je uspio iskoristiti produktivnost tržišnog sustava da poveća životni standard svojih građana i tako dokaže da ljevičarske vlade u Latinskoj Americi mogu istovremeno provoditi socijalne programe i poštovati vladavinu prava i demokratska pravila.

List piše da su donedavno Južnu Ameriku karakterizirale dvije vrste vlada - desničarske vojne diktature, poput one u Argentini, i totalitarni antiamerički režimi kao Kuba pod Fidelom Castrom.

Danas, glavna razlika je između ustavnih demokracija i autoritarnih populističkih režima kao što je onaj u Venecueli pod predsjednikom Hugom Chavezom.

Lula je pokazao da je za dugoročnu stabilnost južnoameričkih zemalja, koje karakterizira ogromna socijalna nejednakost, neophodna jaka umjerena ljevica koja shvaća da je tržišna privreda, uz kontroliranu dozu redistribucije bogatstva, a ne štampanje para i nacionalizacija, najbolji način da se popravi život većine, završava Times.