Stao u odbranu zakona o oružju
3

Brad Pitt: Sigurnije se osjećam kada imam oružje u kući

Klix.ba
Brad Pitt (Foto: Arhiv/AFP)
Brad Pitt (Foto: Arhiv/AFP)
Glumac Brad Pitt je istakao da političari u Sjedinjenim Američkim Državama trebaju ignorisati pozive za stavljanje van zakona posjedovanja vatrenog oružja nakon masakra u kinu u Coloradu, jer se on u svom domu najsigurnije osjeća kada ima oružje.

Pitt je dugogodišnji ljubitelj pištolja, a svoje prvo oružje je dobio kada je bio dijete. Sada insistira da zakonodavci ne smiju popustiti pod pritiskom javnosti i uskratiti mu njegovo konstitutivno pravo da nosi oružje.

Glumac također vjeruje i da se nasilni filmovi ne trebaju cenzurisati, jer je od vitalnog značaja da se prikaže realnost tragedija kao što su pucnjave u kinima ili školama i univerzitetima.

Pitt je u razgovoru za magazin Live rekao: "Apsolutno ne vjerujem da se mogu uvesti sankcije i staviti okovi na sve ono što je urađeno. Također se ne pretvaram da je svijet drugačiji od onog što se desilo tu noć. Amerika je zemlja koja je osnovana na oružju. To se nalazi u našem DNK. Čudno je, ali ja se osjećam bolje kada imam oružje. Zaista je tako. Ukoliko nemam oružje negdje skriveno, onda se ja ne osjećam sigurno i kuća nije potpuno sigurna. Tako ja razmišljam, bilo to ispravno ili pogrešno. Vazdušnu pušku sam dobio kada sam bio u obdaništu. Pravu pušku sam dobio kada sam krenuo u prvi razred. Svuda oko mene je bilo oružje, ali sam ipak odrastao u normalnom okruženju. Kada se desila pucnjava ja sam bio u Velikoj Britaniji, ali sam čuo neke glasine o novim diskusijama o kontroli naoružanja. Ne znam. Mislim da je narod strah da preda svoje oružje, jer svi znamo da će loši ljudi zadržati svoje. Mi jednostavno ne prepoznajemo Ameriku bez oružja."