Meksički zaljev
0

BP prikuplja dvostruku količinu nafte iz otvorene bušotine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Naftna korporacija British Petrol (BP) objavila je u utorak da je udvostručila količinu nafte koju prikuplja iz svoje otvorene bušotine u Meksičkom zaljevu, ispred obale Louisiane, na oko 2.000 barela dnevno.

Oko dvije petine nafte koja izlazi iz puknutog cjevovoda bušotine Deepewater Horizon, hvata se u cijev promjera 10 cm koja je u nedjelju umetnuta u puknuti cjevovod bušotine, objavio je BP.

Britanska kompanija u ponedjeljak je objavila da prikuplja oko 1.000 od 5.000 barela koji svakodnevno, već tri sedmice, istječu iz bušotine na dubini od 1.500 metara, nakon eksplozije i potonuća naftne platforme.

Nafta se crpi u tanker iznad bušotine, a s njom pomiješani zemni plin izgara na baklji.

Doug Suttles, glavni operativni direktor BP-a za istraživanje i proizvodnju, izjavio je da firma "pažljivo i polako" nastoji povećati količinu nafte koja se prikuplja iz bušotine.

BP je također objavio da je do sada potrošio 625 miliona dolara kao odgovor na naftnu mrlju, stvorenu nakon potonuća platforme Deepwater Horizon 20. aprila. U eksploziji i požaru koji je prethodio potonuću, poginulo je 11 članova posade.

Najmanje 94.000 barela isteklo je u vode Meksičkog zaljeva od havarije na platformi.

Izvršni direktor BP-a Tony Hayward izjavio je u ponedjeljak da će uticaj izlijevanja nafte na okolinu vjerojatno biti "vrlo, vrlo skroman".

U intervjuu za TV mrežu Sky News, on je rekao da je firma "ostvarila velik napredak", ustvrdivši da je saradnja BP-a i američkih državnih vlasti "školski primjer" reakcije na slične nesreće.

Američke TV mreže u utorak izvještava kako postoji opasnost da Golfska struja ponese dijelove naftne mrlje iz Meksičkog zaljeva prema obalama Floride i otočja Key West, koje se pruža južno od Floridskog poluotoka i jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta u tom dijelu SAD-a, prenosi Hina.