Svijet
0

Bosbach zbog nove pomoći Grčkoj dao ostavku

FENA
Predsjednik Odbora za unutrašnju politiku Bundestaga Wolfgang Bosbach iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel podnio je danas ostavku na tu funkciju, zbog neslaganja sa politikom vlade u Berlinu prema Grčkoj, javljaju mediji. "To nisam učinio iz tvrdoglavosti, već iz ubjeđenja", obrazložio je on svoju ostavku danas, naglasivši da ne želi da ide istim putem kao vlada i da će zadržati svoj poslanički mandat u Bundestagu.

Mediji ocjenjuju da je Bosbach izabrao srednji put i da je "malo dao ostavku".

Bozbah je kritikovao svoju partiju zbog milijardi eura pomoći Grčkoj i smatra da je rizik garancije za poreske obveznike previsok, pošto Grčka, prema njegovom uvjerenju, kredite ne može vratiti ni na vrijeme, a ni potpuno.

"Kao poslanik čovjek ne može odlučivati o sadržaju, već samo može sa 'da' ili 'ne' glasati... Ja ne mogu i neću glasati protiv svojih ubjeđenja ...", rekao je Bozbah koji je od 1994. godine poslanik u Bundestagu i koji je jedno vrijeme obavljao i dužnost ministra unutarnjih poslova.

"Ja ću za Angelu Merkel da bijem svaku bitku ... ali ne mogu i neću, također ni ubuduće, da glasam protiv svojih ubjeđenja", rekao je Bozbah.

Njemački Bundestag je prošle sedmice na vanrednoj sjednici dao "zeleno svjetlo" za novi paket pomoći Grčkoj, u iznosu od 86 milijardi eura, a među protivnicima dalje pomoći Atini bilo je i oko pedesetak poslanika iz redova demokršćana.

Sumnja među poslanicima je, izgleda, velika, a tabor onih koji su rekli "ne", očito je porastao, pošto je, u februaru kada se usvajao produžetak drugog paketa pomoći, 29 demokršćana bilo protiv.

Za novi paket pomoći glasalo je 439 poslanika, protiv je bilo 119, a suzdržanih je bilo 40.

Među onima koji su bili protiv, su i poslanici iz redova, također, vladajućih socijaldemokrata, ali i opozicione ljevice, koji su glasali protiv, uz argument da su Grčkoj postavljeni preteški uslovi.

Glasanju u Bundestagu prethodilo je i uvodno izlaganje kancelarke Angele Merkel, koja je u svom govoru ukazala na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grckoj, kako bi ona ponovo "stala na noge" i upozorila da bi alternativa tome bio haos - u Grčkoj i u Evropi.