SAD
0

Bosanski imigranti grade džamiju u Des Moinesu

Sarajevo-x.com
Bajro Tursunović pomaže u izgradnji džamije
Bajro Tursunović pomaže u izgradnji džamije
Grupa imigranata iz Bosne i Hercegovine, na mjestu nekadašnje prodavnice polovnih automobila u ulici 6206 Douglas Ave. gradi džamiju, koja će biti i kulturni centar, te mjesto na kojem će naša dijaspora, ali i domaće stanovništvo moći upoznavati običaje i učiti jedni o drugima.

U glavni grad američke savezne države Iowe neki od Bosanaca došli su i prije deset godina, a radove na izgradnji džamije obavljaju uglavnom samostalno, osim provođenja elektroinstalacija i postavljanja vodovodnih cijevi. Na novoj džamiji rade uglavnom vikendom i nakon završetka radnog vremena na svojim redovnim poslovima.

Nakon završetka radova, Islamski edukativni centar Ezan će biti na raspolaganju 200 porodica i više od 600 osoba sa područja zapadnog Des Moinesa, Waukeeja, Clivea i Ankenyja. Lokacija džamije je izuzetno pogodna jer nudi velik broj parking mjesta, te je blizu Merle Hay Malla koji može poslužiti kao orijentir ljudima koji ne poznaju područje.

"Imali smo džamiju u 30th Street, međutim, ljudi nisu mogli naći parking mjesto. Mi stanujemo u različitim dijelovima Des Moinasa, ali želimo da nam džamija bude na centralnoj lokaciji kako bismo bili pošteni prema svima", rekao je Nihad Rahić, bosanski imigrant koji pomaže u izgradnji Islamskog edukativnog centra Ezan.

Prema pisanju američkih medija, graditelji džamije nadaju se kako će islamska bogomolja postati i mjesto za kulturnu razmjenu, suživot i razmjenu informacija o različitim kulturama doseljenika i domaćeg američkog stanovništva.

"Želimo da naša djeca nauče čitati i govoriti bosanski jezik, te da razumiju naše običaje. Želimo postići ravnotežu između onoga ko smo sada i onoga odakle potičemo. Želimo da djeca slave oboje", objasnila je Amira Mehmedović 33-godišnja imigrantica, koja je u Des Moinas došla prije 11 godina.