Život u pandemiji
117

Bosanka iz Ankone javlja kako Italija prolazi kroz najteži period u svojoj historiji

R. D.
Berina Šabanović
Berina Šabanović
Berina Šabanović već četiri godine živi u Ankoni gdje je magistrirala, a sada je na drugoj godini doktorskih studija iz oblasti biomedicine na Politehničkom univerzitetu Marche. Za naš portal javlja kako ova zemlja prolazi kroz možda i najteži period u svojoj historiji.

"Situacija je, bez sumnje, kompleksna. Ne živimo trenutno lagodan period, i svako od nas je zabrinut. To se pogotovo odnosi na osoblje koje radi u bolnicama i u direktnom je kontaktu s pacijentima i ugroženim osobama. Mi ostali koji nismo u direktnom kontaktu s bolnicama i nalazimo se u kućnoj izolaciji zaista se trebamo smatrati sretnima", kaže nam na početku razgovora.

Sve što se od nas očekuje je disciplina u poštovanju mjera, dodaje, koje, smatram, i nisu preteške u odnosu na rezultat koji mogu dati.

"Većina jeste disciplinovana i slijedi preporuke, a uvijek i svugdje će se naći neki izuzeci, nažalost. U mom gradu su se polako uvodile mjere prevencije i zaštite od prvih znakova zaraze u Italiji, iako tada nije bilo slučajeva ni u Ankoni ni u regiji Marche. Primjećivali su se ljudi koji su se kretali s maskama i rukavicama mnogo prije nego su registrovani prvi slučajevi u regiji. Restorani i kafići su već tada počeli bilježiti manje posjeta, dok nije došlo do konačnog zatvaranja, kada je cijela Italija proglašena crvenom zonom", kaže Berina.

U toku ovih 15 dana karantina izašla sam jednom do obližnjeg supermarketa po namirnice i moram priznati ostala sam pozitivno iznenađena disciplinom i radnika i kupaca.

"Naime, u market može ući maksimalno po 10 osoba, dok ostali čekaju vani u redu sa razmakom od po (barem) jedan metar. Većina kupaca dolazi s maskom i rukavicama u kupovinu i iz domaćinstva u nabavku treba da ide samo jedna osoba, što sam i primijetila da zaista jeste bio slučaj, tj. svako se kretao sam", navodi ona.

Kaže kako već 15 dana ne radi, kao i većina, i to je možda jedna od najvećih promjena u svakodnevnom životu.

Napomenula bih da, što se tiče namirnica, u supermarketima ne nedostaje ništa, dosta restorana vrši kućne dostave uz online plaćanje, a dostave su moguće i za namirnice iz marketa te za potrepštine iz apoteka.

"Dosta online servisa nam je omogućeno besplatno u ovom periodu, pogotovo onih koji se odnose na smart working, kulturu i edukaciju. Danas, (25. marta) je četvrti dan kako broj slučajeva bilježi lagani pad, i to nam daje nadu i motivaciju. Stav je generalno pozitivan i vjerujemo da ćemo sredinom aprila početi lagano da se vraćamo starim životnim navikama. Trenutne restrikcijske mjere će biti na snazi do 3. aprila, ali vjeruje se da će taj datum biti malo prolongiran, između ostalog i zbog Uskrsa, tj. rizika povećanog kretanja u tom periodu", kaže nam Berina.

Dodaje da, prema trenutnim procjenama naučnika i vlade, vjeruju da će prije početka ljeta pandemija koronavirusa biti stvar prošlosti.

"Naravno, povećan oprez će biti neophodan još nekoliko mjeseci, ali nemoguće je dati precizne datume. Vlada dosta ažurno radi na rješavanju krize i akcenat je od prvog dana stavljen na zdravlje građana, ali se dosta radi i na ekonomskom aspektu, što dodatno ulijeva nadu i smiruje građane. Komunikacija je jasna i transparentna s građanima od prvog dana, što je veoma važno. U svakom slučaju, prisutno je veliko povjerenje građana u zdravstveni sistem, donesene mjere i vjerujemo da ćemo brzo savladati ovaj teški period", kazala nam je Berina na kraju.