Iako nije ispunio očekivanja
215

Bosanci i Hercegovci u SAD-u glasaju za Obamu

Anadolija
Na krajnje neizvjesnim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas glasaju i američki državljani porijeklom iz Bosne i Hercegovine i sa Balkana, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Oni, također, biraju između aktuelnog predsjednika i favorita Demokratske stranke Baracka Obame i kandidata republikanaca Mitta Romneya.

Prema riječima Halila Šetke, urednika internet portala Kliker.info sa sjedištem u američkoj državi Kentucky, koji, između ostalog, prati i bh. dijasporu, Bosanci i Hercegovci, među kojima je najveći broj prognanika, ponovo su se opredijelili za aktualnog predsjednika Baracka Obamu.

"Bosanci i Hercegovci u Americi, kojih je prema našim informacijama ima blizu 300.000 uglavnom glasaju, ili će do kraja dana glasati, za aktelnog predsjednika Baracka Obamu. Glasaju za Obamu i pored činjenice da on ni približno nije ispunio njihova očekivanja. Njihov glas će, ipak, ponovo dobiti, jer, s druge strane, tvrde da ih republikanac Mitt Romney nikada neće razumjeti. Romney je, kako ističu, rođen i vjerovatno će i umrijeti kao bogataš. Tako govore Bosanci i Hercegovci koji su već obavili ili će obaviti svoju građansku dužnost u Americi“, prenosi Šetka, inače bivši novinar BH Radija 1.

Kako dodaje urednik portala Kliker.info, indikativno je da „veliki broj naših ljudi uopšte i ne razmišlja da izađe na izbore“.

"U državama kao što je Kentucky, na području takozvane 'ravne Amerike', rezultati izbora su bili poznati i prije otvaranja birališta, jer Republikanska partija ovdje tradicionalno pobjeđuje. Samo je Bill Clinton na izborima za drugi mandat pobijedio u ovoj državi. Zbog tog tradicionalnog biračkog tijela danas ovdje i nema velike gužve na biračkim mjestima, koji se, po običaju, formiraju u školama i crkvama u svim naseljenim mjestima. Prema informacijama s kojima raspolažemo, potpuno druga slika vlada u takozvanim “sving državama“, gdje je izlaznost mnogo veća, a takav je, naravno, i procent neopredijeljenih birača“, izjavio je Šetka.