{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanac i Šveđanin će svijetu saopćiti šta se desilo u Siriji

3.9.2013. u 18:32
150
60
Bosanac i Šveđanin će svijetu saopćiti šta se desilo u Siriji
150
Bosanac i Šveđanin će svijetu saopćiti šta se desilo u Siriji
Foto: AFP
Bosanac Dženan Šahović i njegov kolega i mentor, Šveđanin Ake Sellstrom, svijetu će otkriti šta se zapravo dogodilo u Siriji, odnosno da li je korišteno hemijsko oružje i o kojim se supstancama radi.
Šahović je direktor švedskog istraživačkog konzorcija pod nazivom Evropski centar za napredne studije sigurnosti i ranjivosti, posebno s obzirom na velike incidente u vezi s hemijskim, biološkim, radiološkim, nuklearnim i eksplozivnim materijama. Institut CBRNE (kako se skraćeno naziva) ima blisku saradnju sa EU-om i UN-om.

Kako piše Večernji list, koji je i intervjuirao Šahovića, on i Sellstrom su za UN postavili smjernice rada inspektora u slučaju incidenata s hemijskim i biološkim oružjima, istim kakav se dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden sarinom. Svoje smjernice sada koriste na terenu, a Sellstrom je šef UN-ovih inspektora u Siriji.

"Ne, nismo vjerovali da će se, nakon što je Sadam koristio nervno oružje protiv Kurda, ikada ponoviti išta takvo, pogotovo ne na civilima", rekao je za Večernji list 38-godišnji Šahović, koji je iz svog rodnog Doboja 1992. otišao u Švedsku i tamo, kao politolog, počeo raditi sa Sellstromom.

Sellstrom je zajedno sa inspektorima bio u Siriji i kada je na njih otvorena snajperska paljba. O njihovom nalazu, barem nominalno, ovisi sudbina vojnog udara u Siriji.

"Uvjeren sam da će svoj posao obaviti profesionalno. On nema veze s politikom. Njega zanima samo nauka", dodaje Šahović. Ake Sellstrom je cijenjeni neurobiolog, doktorant Univerziteta u Geteborgu gdje je titulu zaradio radom o utjecaju nervnih otrova na ćelije mozga.

Dženan Šahović
Dženan Šahović


Šahović je novinarki Večernjeg lista pojasnio kako je Sellstrom zapravo ima zadatak da provede forenzičku istragu i da na inspektorima nije da utvrde s koje strane je došla granata. UN im je, kaže, postavio samo jedno pitanje: Šta je bačeno?

Prvu edukaciju, simulaciju napada hemijskim i biološkim oružjima, inspektora iz raznih država vodio je Šahović 2009. na "njihovom" terenu budući da CBRNE kao partnere ima Univerzitet u Umeau te švedski vojni centar za biološka i ostala nekonvencionalna oružja. U njihovim će se laboratorijima, kao i u laboratorijima u Finskoj analizirati uzorci.

"Najvažnije je da su uzeli uzorke i dopremili ih poštujući strog lanac odgovornosti. To je ogroman uspjeh", nastavlja Šahović.

Uzorke su uzeli iz okoline, od pacijenata su izuzeti uzorci kose, krvi i tkiva, razgovaralo se s medicinskim osobljem koje je prvo pružilo pomoć te s preživjelima. Trebat će 10-ak dana dok Sellstrog ne preda izvještaj koji će sadržavati odgovor šta je korišteno u Siriji. No, iako im to mandat ne traži, niti ne dopušta, svojim bi detaljnim odgovorom mogli ponuditi i indikacije o počinitelju.

"Diplomatski govoreći, kad se analizira agens, može se utvrditi njegova kvaliteta, koliko su molekule čiste i jesu li dodavane druge tvari kako bi stabilizirale plin. Ukratko, može se utvrditi kvaliteta što opet može upućivati na razinu tehnologije korištenu pri izradi", kaže Dženan Šahović te dodaje: "To je naučni dio. Te indicije bi mogle poslužiti za imenovanje krivca. Ali to je već politika".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: