Protivi se prijedlogu
79

Borrell: Ukidanje viza ruskim turistima nije dobra ideja, ne možemo biti isključivi

V. K.
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Nakon što se pojavila informacija da će ministri vanjskih poslova zemalja EU ove sedmice raspravljati o ukidanju viza za ruske turiste, šef EU diplomatije Josep Borrell je izjavio kako to nije dobra ideja.
U intervjuu za austrijski ORF, Borrell je izjavio kako ne vjeruje da bi prekid kontakata s ruskim stanovništvom mogao donijeti bilo šta dobro te je poručio kako će teško ovakva odluka dobiti saglasnost svih članica EU.

"Nisam za zaustavljanje izdavanja viza svim Rusima. To nije dobra ideja. Moramo biti selektivni, ne možemo poduzeti opću mjeru i biti isključivi", ističe Borrell.

Podsjetimo, londonski list Financial Times objavio je informaciju kako će ministri zemalja EU u utorak u Pragu raspravljati o ukidanju viza za ruske turiste.

Prema informacijama ovog lista, kao prvi korak, ministri planiraju dati političku podršku suspendovanju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije na samitu u Pragu koji počinje u utorak.

"Neprimjereno je da ruski turisti šetaju našim gradovima. Moramo poslati jasan signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije uredu i da ne može biti prihvatljiv", rekao je jedan od zvaničnika EU za Financial Times.