Nova mjera
73

Evropska unija naredne sedmice razmatra ukidanje viznih olakšica za ruske turiste

V. K.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Ministri vanjskih poslova zemalja EU naredne sedmice bi trebali organizovati sastanak na kojem će se razgovarati o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Rusijom, piše Financial Times.

U cilju dodatnog sankcionisanja Moskve, neke zemlje EU zahtijevale su kolektivnu akciju Brisela kako bi spriječili Ruse da putuju u EU s turističkim vizama.

"Zemlje kao što su Poljska i Češka prestale su izdavati vize ruskim turistima ubrzo nakon što je Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Oni su od tada tražili da Brisel donese potpunu zabranu za ruske turiste", navodi londonski list.

Prema informacijama ovog lista, kao prvi korak, ministri planiraju dati političku podršku suspendovanju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije na samitu u Pragu koji počinje u utorak.

"Neprimjereno je da ruski turisti šetaju našim gradovima. Moramo poslati jasan signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije uredu i da ne može biti prihvatljiv", rekao je jedan od zvaničnika EU za Financial Times.

Osim sastanka šefova diplomatija zemalja EU, u Pragu će se u utorak održati i sastanak ministara odbrane zemalja članica na kojem će se razgovarati o opcijama za potencijalnu misiju obuke ukrajinskih vojnika koju bi predvodio Brisel.

"Potencijalni centri za obuku imali bi sjedište u zemljama EU blizu Ukrajine", rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.