Visoki predstavnik za EU
75

Borrell strahuje od naleta desnice na junskim izborima u Evropskom parlamentu: Ljudi se plaše

S. Š.
Josep Borrell, bisoki predstavnik EU za vanjsku politiku (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell, bisoki predstavnik EU za vanjsku politiku (Foto: EPA-EFE)
Evropski parlamentarni izbori u junu mogli bi biti jednako sudbonosni kao što je predsjednička utrka u Americi, upozorio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, rekavši da vjeruje da bi strah birača od nepoznatog mogao da ih navede da podrže desničarske populističke stranke.

"Strahujem od toga kako bi Evropljani mogli da glasaju jer se plaše. Naučno je dokazano da strah pred nepoznatim i neizvjesnošću stvara hormon koji zahtijeva sigurnosni odgovor. To je činjenica", rekao je Borrell za Guardian.

Borrell je razmatrao trenutno stanje projekta Evropske unije na prijelazu godine uhvaćen između dva rata, jednog u Ukrajini i drugog u Gazi. On je rekao da oba sukoba ugrožavaju budućnost bloka, a u slučaju Ukrajine je rekao da se plaši poraza ukoliko ne dođe do brze promjene kursa.

Rekao je, također, da nije vidio znake da je ruski predsjednik Vladimir Putin voljan da stane, ili čak pristane na sporazum koji bi Rusiji omogućio da zadrži istočnu Ukrajinu.

O Gazi je rekao da Hamas nije samo vojna sila već ideja - i kao takav, može se pobijediti samo boljim idejama, a ne samo bombama.

Borrellove primjedbe dolaze usred dobitaka desničarskih stranaka širom kontinenta, očigledno vođene zabrinutošću oko migracija i smanjenog životnog standarda.

"Partije koje mogu igrati na strah u ljudskim bićima i ponuditi loše odgovore na dobra pitanja mogu privući podršku evropskog stanovništva", govori iskreno Borrellza Guardian.

On je prihvatio da postoje i stvarni i uočeni razlozi za zabrinutost, ali je pozvao birače da podrže političke snage koje mogu dati lucidnu analizu situacije. Naglašava da, ako to ne možemo učiniti, on misli da će evropski izbori biti opasni kao i oni u Americi.