Otvoren je za pregovore
8

Borrell: Sankcije Rusiji nisu jedini mogući odgovor na hapšenje Navalnog

A. B.
Borrell je kazao da je otvoren za poziv Lavrova da dođe u Moskvu (Foto: EPA-EFE)
Borrell je kazao da je otvoren za poziv Lavrova da dođe u Moskvu (Foto: EPA-EFE)
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da želi posjetiti Moskvu kako bi razgovarao o hapšenju otrovanog čelnika ruske opozicije Alekseja Navalnog navodeći da sankcije Rusiji nisu jedini mogući odgovor.
Kako je kazao Borrell, EU nije protiv pritiska, ali on mora biti postepen.

"Bilo je sankcija, a može biti i još sankcija. Međutim, sankcije po sebi nisu politika. Sankcije su sredstvo i, osim sankcioniranja, morate nastaviti tražiti komunikaciju, raspravljati i izražavati vaše mišljenje", naveo je Borrell.

Borrell je rekao da je otvoren za poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu te da sadašnje okolnosti čine tu posjetu "potrebnijom nego ikad".

EU koja broji 27 država članica već je nametnula ekonomske sankcije Rusiji zbog aneksije poluotoka Krima 2014. godine, a koje su usmjerene na ruski energetski i financijski sektor te vojnu industriju.

U oktobru prošle godine je EU također uvela sankcije ruskim zvaničnicima kao odgovor na trovanje Navalnog u augustu za koje optužuje ruske obavještajne službe.

Navalni je kazao da Putin stoji iza pokušaja njegovog trovanja iako Kremlj te tvrdnje odbacuje. Kremlj je naveo da nije vidio dokaze da je Navalni otrovan i da se neće obazirati na traženje nekih zapadnih zemalja da se uvedu sankcije zbog privođenja Navalnog ove nedjelje jer je to, kako kaže, njena unutrašnja stvar.

Litvanija, Latvija i Estonija žele da EU uvede još sankcija Moskvi nakon što su ruske vlasti privele Navalnog po povratku u Rusiju iz Njemače gdje se liječio. Po testovima koje su napravili njemački stručnjaci Navalni je otrovan bojnim otrovom novičokom, razvijenim za potrebe vojske u doba SSSR-a.

Tri baltičke zemlje žele da ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku narednog ponedjeljka razgovaraju o mogućim sankcijama Rusiji.

Međutim, Borrell je rekao da je skloniji direktnoj diplomatiji sa Moskvom.

"Sankcije su pitanje koje će države članice staviti na dnevni red, a za sada to nijedna nije učinila. Međutim, istovremeno, u međunarodnoj politici se ne radi o pripisivanju krivice nego o traženju rješenja", poručio je Borrell koji je odmah po saznjanju da je Navalni uhapšen kazao da je to neprihvatljivo, piše Reuters.

Navalni je uhapšen prije dva dana nakon što je sletio u Moskvu iz Njemačke gdje se liječio poslije trovanja. Ovaj čin su osudile brojne zemlje i pozvale su na sankciju Rusiji, međutim, Lavrov je poručio da Zapad više ne može diktirati zemljama šta trebaju raditi.