Godišnja konferencija
377

Sergej Lavrov: Zapad više ne može diktirati ostalim zemljama šta trebaju raditi

V. K.
Sergej Lavrov govorio o odnosima Rusije i drugih država(Foto:Screenshot)
Sergej Lavrov govorio o odnosima Rusije i drugih država(Foto:Screenshot)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov održao je redovnu godišnju konferenciju za medije na kojoj je govorio o radu ovog ministarstva i odnosima Rusije i drugih država tokom 2020. godine.

Na početku godišnje press konferencije za koju se akreditovalo više od 200 novinara Lavrov je naglasio kako je pandemija koronavirusa tokom 2020. godine dosta izmijenila samu komunikaciju i odnose među državama. Šef ruske diplomatije je na samom početku naglasio kako je Rusija tokom pandemije imala izuzetno dobre odnose s Njemačkom te je istakao kako su Vladimir Putin i Angela Merkel već obavili nekoliko razgovora o razvoju ruske vakcine na tlu Evrope.

Kada je riječ o odnosu zapadnih zemalja prema Rusiji, Lavrov je istakao kako su Sjedinjene Američke Države i tokom pandemije nastojale iskoristiti priliku za postavljanje ultimatuma, što je zabrinjavajuće.

"SAD i njihovi saveznici su pokušali iskoristiti situaciju za postavljanje ultimatuma, naročito kada je riječ o zemljama na istoku kao što je Bjelorusija. Zapad ne može više diktirati ostalima što će raditi. Svijet se razvija i to je činjenica. Tako da oni trebaju uzeti u obzir i mišljenja drugih zemalja. Ovo više nije doba kolonijalizma. Zemlje žele zadržati identitet i ne vide uzor u zemljama Zapada", rekao je Lavrov, i osvrnuo se na izvještavanje medija i rad društvenih mreža u proteklom periodu.

"Tehnološke kompanije imaju posebna pravila koja se razlikuju od državnih ustava. Donaldu Trumpu su zabranjeni nalozi na Facebooku i Twitteru što znači da država nije uspjela ispuniti svoje obaveze koje se tiču prava na slobodu govora i obezbjeđivanja prava na informacije. Također, mišljenja sam da je uvijek potrebno obezbijediti alternativne forme informiranja", izjavio je Lavrov.

Maria Zakharova i Sergej Lavrov tokom press konferencije (Foto:Screenshot)
Maria Zakharova i Sergej Lavrov tokom press konferencije (Foto:Screenshot)

Šef diplomatije Ruske Federacije osvrnuo se i na dolazak novog predsjednika SAD-a Joe Bidena te je iznio svoja očekivanja kada je u pitanju nova američka administracija.

"Ono što možemo očekivati od nove administracije je već rečeno tako da se tu nema nešto novo reći. Znamo te ljude i morat ćemo raditi na pitanjima koja su na stolu. Oni ne pokušavaju sakriti svoju vanjsku politiku tako da Rusija već zna što može očekivati. SAD želi dominaciju kao i dominaciju američkog načina života. Također, pokušavaju spriječiti razvijanje prijateljskih odnosa Rusije i Kine i sigurno će na razne načine pokušati okrenuti jednu zemlju protiv druge. Maniri ove administracije će biti možda drugačiji ali kurs ostaje isti. Nemamo iluzije kada su u pitanju naši odnosi, nećemo sigurno piti šampanjac ali morat ćemo razgovarati, naročito o pitanjima kao što je cyber sigurnost i Ujedinjene nacije", jasan je bio Lavrov.

Ne postoje nikakvi dokazi da je Navalni otrovan?

Kada je u pitanju slučaj Alekseja Navalnog koji je jučer uhapšen nakon slijetanja na moskovski aerodrom, Lavrov ističe kako i dalje ne postoje dokazi da je Navalni otrovan.

"Vlasti samo poštuju zakone ove zemlje. Navalni je napravio određene prekršaje i zbog toga mora odgovarati. Kada je u pitanju njegovo liječenje u Njemačkoj, mi smo dali dozvolu da Navalni ode na liječenje u Njemačku. Kada je u pitanju tvrdnja da je Navalni otrovan Novichokom, ja još jednom pozivam sve istražitelje iz Švedske, Njemačke i Francuske koji su radili na slučaju da nam pokažu rezultate istrage. Kada smo zatražili od OPCW-a da nam prezentuju rezultate liječenja Navalnog, rekli su kako to ne mogu uraditi zato što Berlin i dalje raspolaže s tim rezultatima. To je očigledno jedna velika igra sa Rusijom. Navalni vjerovatno ne želi da podaci o liječenju dođu do Rusije", izjavio je Lavrov.

Konferenciju pratilo više od 200 novinara
Konferenciju pratilo više od 200 novinara

Pored navedenih tema, Lavrov je govorio i o odnosima Kine i Rusije za koje je rekao kako su i dalje na zadovoljavajućem nivou. Također, osvrnuo se i na nerješena pitanja Nagorno-Karabaha te je izjavio kako Armenija i Azerbejdžan moraju riješiti preostala pitanja i da se Rusija neće miješati u unutarnja pitanja država.

"Emocije moramo ostaviti po strani. To je pitanje koje će se riješiti u budućnosti, a ruske mirovne snage će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da se mirovni sporazum poštuje", kategoričan je Lavrov.

Pored tema koje su vezane za Aziju i Evropu, Lavrov je tokom konferencije govorio i o stanju u Siriji te je izjavio kako je pozicija Rusije po ovom pitanju jasna ali isto tako ponašanje Ujedinjenih nacija je potpuno neprihvatljivo kada je u pitanju ova država.

Također, Lavrov se osvrnuo i na problem koji Sirija ima sa Izraelom te je naglasio kako su Rusija i Izrael već nekoliko puta razgovarali o tome.

"Predsjednik Putin je razgovarao sa predsjednikom Izraela. Na nekoliko sastanaka smo jasno istakli kako nećemo dozvoliti da se teritorij Sirije koristi za borbu Izraela i Irana i to mora biti jasno svima", rekao je Lavrov na godišnjoj press konferenciji koja je trajala više od 2,5 sata.