Dvostruki standardi
103

Borrell nije pravnik kada su u pitanju izraelski zločini, a za Hamasove zločine je odmah odgovorio

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Josep Borrell suočava se s optužbama za dvostruke standarde nakon što ga je novinar ispitivao o mogućim kršenjima međunarodnih zakona u Pojasu Gaze.

Tokom intervjua s novinarom, Osmanom Ayfarahom, Borrell je dao proturječne odgovore kada je raspravljao o tekućim izraelskim vojnim operacijama u Gazi nakon napada Hamasa na Izrael sedmog oktobra.

Na pitanje je li izraelsko bombardovanje enklave predstavljalo ratni zločin, dužnosnik EU-a je odgovorio da nije pravnik i prepustio je Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) na istragu. Napomenuo je da je nekoliko zemalja zatražilo od suda da otvori slučaj.

Međutim, Borrell je odmah odgovorio na pitanje vjeruje li EU da je ono što je Hamas učinio 7. oktobra ratni zločin.

“Da, mi to smatramo ratnim zločinom, ubijati civile na ovaj prividan način bez ikakvog razloga, ubijati ih samo zato što su bili tamo, ne iz bilo kojeg drugog razloga”, rekao je Borrell.

Novinar ga je upozorio da na pitanje o Izraelu je upravo rekao da nije pravnik.

"Upravo ste mi rekli, kada su me pitali o Izraelu, da niste pravnik. Kako je to jasno u vašoj optužbi protiv Hamasa za počinjenje ratnih zločina? A kad vas pitam o Izraelu, kažete da niste pravnik, kao što to često čine mnogi zapadni političari. Zbog toga vas mnogi optužuju za jasne dvostruke standarde", kazao je novinar.

Borrell je odgovorio da nemaju dvostruke standarde i da se žele pridržavati principa na temelju onoga čemu su svjedočili.

"Ne, nemamo dvostruka mjerila. Želimo se pridržavati principa na temelju onoga čemu smo svjedočili. A lično, da, to bi se moglo popeti na razinu ratnih zločina. Ali opet, u pravu ste; trebali bismo prepustiti Međunarodnom kaznenom sudu da o tome odluči", kazao je Borrell.

U toku izraelskih zračnih napada i kopnene invaziju na Gazu ubijeno je više od 11.000 ljudi, uključujući i oko 5.000 djece. U Hamasovom napadu na Izrael stradalo je oko 1.200 ljudi uključujući i veliki broj vojnih lica.