Spomenuo izborne krađe
115

Borrell nakon zasjedanja Vijeća EU: Bosnu i Hercegovinu moramo zadržati na evropskom putu

S. M.
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Šef evropske diplomatije Josep Borrell nakon današnjeg zasjedanja Vijeća EU za vanjske poslove rekao je da je jedna od tema sastanka bila i situacija u Bosni i Hercegovini istakavši da naša zemlja mora ostati na evropskom putu.

"O Bosni i Hercegovini smo razgovarali o prošlim izborima. Prema izvještaju OSCE/ODIHR-a, izbori su u cjelini bili konkurentni i dobro organizovani, ali ih je obilježilo i prilično veliko nepovjerenje u javne institucije", kazao je Borrell.

Istakao je da konačne rezultate tek treba potvrditi.

"Postoje tvrdnje o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari (koja) je dovela do ponovnog brojanja glasačkih listića u utrci za predsjednika Republike Srpske. I ovo prebrojavanje će se održati", rekao je Borrell.

Njegov je stav da predstavnici EU moraju zadržati Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu.

"Zbog toga je Evropska komisija prošle sedmice preporučila da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, uz razumijevanje da je poduzet određeni broj koraka. I time prenosimo jasnu poruku vlastima Bosne i Hercegovine", kazao je Borrell.

Naglasio je da se prvo na svim nivoima mora uspostaviti nova zakonodavna i izvršna vlast.

"Drugo, moraju se fokusirati na sprovođenje reformi; ovo je pitanje apsolutnog prioriteta. Postoji prozor mogućnosti, novi poticaj za proces Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Ovu priliku moraju iskoristiti politički odgovorne vlasti u zemlji"; zaključio je Borrell.