Službeno ili neslužbeno?
2

Borjana Krišto najavila odlazak u Davos, a pitanje je da li o svome ili državnom trošku

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Borjana Krišto, koja je izabrana za mandatarku novog saziva Vijeća ministara boravi u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu.
Ono što je pitanje jeste u kojoj funkciji Krišto boravi tamo, jer ona još uvijek nije zvanično preuzela poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara. Tačno je da je u Predstavničkom domu potvrđena, ali još uvijek nema ministre, a zakon o Vijeću ministara kaže da je to tijelo operativno kada ima predsjedavajućeg i više od polovine ministara koji su potvrđeni i koji mogu donositi odluke.

"Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma je upravo počeo u Davosu. Radujemo se razgovorima o raznim istaknutim pitanjima sa globalnim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu ove sedmice", napisala je Krišto na svome Twitter profilu.

Treba istaći, da je prisustvo bosanskohercegovačkih lidera na Svjetskom ekonomskom forumu općenito pozitivna stvar zbog prestiža države i ekonomskih veza, ali postavlja se pitanje u kojoj ulozi Krišto boravi i ko plaća njen boravak.

Krišto će u Davosu boraviti u četvrtak a posebnoj sesiji „Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“ u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) temeljem službenog poziva.

Na objavljenoj listi učesnika u Davosu Krišto nije navedena.

Krišto iako mandatarka još uvijek nije postala predsjedavajuća Vijeća ministara i tu funkciju i dalje zvanično obavlja Zoran Tegeltija. Na Twitter profilu Krišto se već potpisala kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Već ranije su saopćenja iz ureda Krišto unijela zabunu, jer se u njima ona već potpisuje kao predsjedavajuća Vijeća ministara, dok to isto, samo osnovano radi i trenutni predsjedavajući Zoran Tegeltija.