Zvanična saopćenja
95

Ko je ustvari predsjedavajući Vijeća ministara BiH? I Tegeltija i Krišto se potpisuju tako

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukoliko ne pratite detaljnije političku situaciju u BiH, a pročitate nekoliko posljednjih saopćenja Službe za informisanje Vijeća ministara BiH, pomislit ćete da dvije osobe istovremeno obnašaju istu funkciju.

Tako je, naprimjer, danas u 12:04 sati zvanično medijima i javnosti saopćeno da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija čestita pravoslavnu Novu godinu.

Nekoliko minuta kasnije, sa iste email adrese, stiže saopćenje s informacijom da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Chullikattom.

Saopćenje Zorana Tegeltije
Saopćenje Zorana Tegeltije

Tako je bilo i 30. decembra. Prvo saopćenje predsjedavajućeg Tegeltije i čestitka povodom Nove godine, a zatim saopćenje novoimenovane Borjane Krišto o sastanku s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Javnost je informisana i o susretu predsjedavajuće Krišto s Plenkovićem, kao i o poruci Tegeltije povodom Božića.

Saopćenje Borjane Krišto
Saopćenje Borjane Krišto

Podsjetit ćemo da je 28. decembra Borjana Krišto izglasana u Predstavničkom domu Parlamenta BiH za mandatarku novog saziva Vijeća ministara BiH, no proces sigurnosnih provjera budućih ministara još nije završen.

Naredne sedmice se tek očekuje glasanje u državnom parlamentu o novom sastavu Vijeća ministara BiH. To znači da novi saziv Vijeća ministara BiH još nije ni formiran.