Svijet
0

Boris Tadić ponovio u UN-u da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić ponovio je danas u Ujedinjenim nacijama da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva i podsjetio da je Beograd kosovskim Albancima ponudio posebna prava i nadležnosti za autonoman razvoj njihove zajednice unutar Republike Srbije.

Govoreći na generalnoj debati 62. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, Tadić je rekao da je pregovarački tim Srbije, braneći državni suverenitet i teritorijalni integritet zamlje, ponudio model decentralizacije, zasnovan na evropskm rješenjima, koji bi efikasno zaštitio interese kosovskih Albanaca, ali i ugrožene srpske i druge, nealbanske etničke zajednice u pokrajini.

"Srbija nudi rješenja kojim bi se obostranom saglasnošću, uz primjenu evropskih vrijednosti i pravila, trajno riješio jedan stari međuetnički sukob, otvorila perspektiva pomirenja i zajedničkog života unutar moderne, demokratske i evropske Srbije", rekao je Tadić.

Tadić istakao da je Srbija spremna za postizanje kompromisa, ali uz uvažavanje legitimnih interesa Srbije i "specifične potrebe ugrožene srpske zajednice u pokrajini, kao i drugih zajednica koje su doživjele izgon, poput romske i goranske".

Predsednik Srbije je podsetio da je više od 200.000 Srba napustilo Kosovo od 1999. a da se do danas, prema zvaničnim podacima UNHCR-a, vratilo samo 7.100. Tadić je naglasio da se Srbija zalaže da se do kompromisnog rješenja dođe diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima, a nikako ratom i nasiljem.

"Upravo zbog toga demokratska Srbija ne prihvata da je prijetnja nasiljem strane s kojom pregovaramo argument za prekrajanje granica legitimnih demokratija i rušenje normi međunarodnog prava. Srbija zato uporno upozorava na nesagledive posledice ovakve neprincipijelne i opasne politike, i ostaje privržena traganju za mirnim i kompromisnim rješenjem kroz dijalog, uz puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Tadić.

Osvrćući se na prijetnje da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost 11. decembra, Tadić je upozorio da poslije eventualnog jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova međunarodni pravni poredak nikada više ne bi bio isti, a da bi mnogi separatistički pokreti u svijetu iskoristili novouspostavljeni presedan, čime bi bili destabilizirani mnogi regioni u svetu.

"Zato, pozivamo legitimne predstavnike kosovskih Albanaca da pristupe obnovljenim pregovorima, bez prejudiciranja ishoda, kako bi došli do kompromisnog rješenja prihvatljivog za obje strane, koji bi vodio dugoročnom srpsko-albanskom pomirenju", rekao je predsjednik Srbije.

Tadić je govorio i o strateškom interesu Srbije da postane članica Evropske unije, nastojanjima da do kraja 2008. postane kandidat za punopravno članstvo u EU, kao i o angažmanu Beograda u procesu euroatlantskih intergacija, u programu Partnerstvo za mir.

"Time jasno manifestujemo prihvatanje evropskih vrijednosti i spremnost da se razvijamo u skladu s najvišim evropskim standardima", rekao je Tadić izražavajući uverenje da je evropska perspektiva čitavog zapadnog Balkana najefikasniji put za stabiliziranje situacije i ubrzavanje razvoja svih zemalja regiona.

"Samo na taj način imat ćemo trajno prevazilaženje problema naslijeđenih iz prošlosti, podsticanje duha tolerancije i osjećanje privrženosti istim ciljevima i vrijednostima, i to će predstavljati osnovu za izgradnju stabilnog i trajnog mira u našem regionu", rekao je Tadić.

Govoreći o Ujedinjenim nacijama, Tadić je rekao da je Srbija čvrsto uvjerena da UN ostaju nezamjenjiv međunarodni autoritet i mehanizam za sprečavanje kriza i rješavanje sukoba. Takođe, Srbija ostaje trajno opredijeljena ka ostvarivanju ciljeva UN i spremna je da zajedno sa drugim državama radi na daljem jačanju integriteta svjetske organizacije, u skladu sa njenom Poveljom, rekao je predsjednik Srbije na Generalnog skupštini UN, prenio je Glas Amerike.