Među glavnim kandidatima
85

Boris Johnson želi opet biti premijer, to bi bio presedan u historiji Velike Britanije

G. M.
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Konzervativni zastupnici koji se nadaju da će naslijediti Liz Truss na mjestu premijerke utrkuju se u pronalaženju pristalica prije roka u ponedjeljak.

Truss je podnijela ostavku u četvrtak samo šest sedmica nakon što je stupila na dužnost, čime je njena burna premijerska dužnost postala najkraća u britanskoj historiji.

Kandidatima koji će je zamijeniti potrebna je podrška najmanje 100 kolega, čime je izbor ograničen na tri.

Bivši premijer Boris Johnson nije isključio dramatičan povratak, nekoliko mjeseci nakon što je bio protjeran nakon pobune konzervativaca.

Rishi Sunak i Penny Mordaunt, koji su se neuspješno natjecali za njegovu zamjenu, također se smatraju vjerovatnim kandidatima za ponovnu kandidaturu.

Do sada, BBC procjenjuje da Sunak ima najviše zastupnika koji su se izjasnili o podršci, 44, dok Boris Johnson ima 23 i Penny Mordaunt 16.

Ali to je situacija koja se brzo mijenja. Osim toga, drugi kandidati, poput ministra odbrane Bena Wallacea, bivše ministrice unutrašnjih poslova Suelle Braverman i ministra međunarodne trgovine Kemija Badenocha, razmatraju da uđu u utrku.

Kandidati imaju vremena do ponedjeljka do 14 sati da pronađu 100 pristalica među svojim kolegama. Ako tri kandidata dosegnu taj prag, zastupnici će jednog izbaciti na glasanju istog dana.

Zastupnici će održati "indikativno" glasanje za posljednja dva, a pobjednik će se potom odlučiti glasanjem članova stranke koje će završiti u petak sljedeće sedmice.

Ministar poslovnog okruženja Jacob Rees-Mogg ohrabrio je kolege da nominiraju Johnsona i ranije je tvitao svoju podršku uz hashtag "Boris ili propast".

Kad bi se Johnson ipak vratio, to bi bilo bez presedana u britanskoj političkoj historiji, jer bi se to desilo samo nekoliko sedmica nakon što su ga njegovi zastupnici nakon niza skandala prisilili da ode.

Ankete sugeriraju da je on i dalje popularan među konzervativcima, ali bi njegov povratak mogao izazvati podjele, jer su neki rekli da bi napustili politiku ako bi se on vratio.

Johnson je bio na odmoru na Karibima kada je Truss podnijela ostavku. Njegov otac rekao je za ITV da je njegov sin u avionu za povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali nije želio reći hoće li skraćivati odmor.

Ministar kabineta Brendan Clarke-Smith rekao je da je gospodin Johnson dokazani pobjednik koji može vratiti bogatstvo svoje stranke.