Nesuglasice zbog Brexita
10

Boris Johnson izgubio većinu u britanskom parlamentu, zastupnik Lee "promijenio dres"

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska vlada, na čijem čelu je nedavno izabrani premijer Boris Johnson, izgubila je većinu u parlamentu, javlja BBC.

Uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca koji se, zajedno s opozicijom, protive Brexitu bez dogovora, britanski zastupnik Philip Lee prešao je u redove opozicionih Liberalnih demokrata.

Lee je sjeo u među opozicione zastupnike dok se premijer Johnson obraćao parlamentu, kazavši potom da je došao do zaključka da ne može služiti svojim biračima i najboljim interesima svoje zemlje kao konzervativac.

"Ova vlada agresivno i neprincipijelno gura Brexit koji je štetan. Nepotrebno stavlja živote ljudi, kao i njihovu mogućnost privređivanja, u rizične situacije te nemilosrdno ugrožava integritet Velike Britanije", kazao je Lee, čija "promjena dresa" znači da Boris Johnson više nema većinu u Zastupničkom domu.

Johnson je obećao da će Velika Britanija 31. oktobra napustiti Evropsku unija sa sporazumom ili bez njega, ali se određeni broj zastupnika usprotivio inicijativi u nastojanju da je zaustave.

Britanska opozicija trenutno vodi pregovore kako bi spriječili Brexit bez sporazuma, a cilj opozicije je i odgađanje Brexita i raspisivanje prijevremenih izbora u toj zemlji.