Bolivija
0

Borbenim avionima i helikopterima protiv šverca droge i kriminala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bolivija je objavila da će ove godine kupiti šest borbenih aviona kineske proizvodnje i deset ruskih helikoptera za suzbijanje šverca droge i kriminala.

Najavljujući odluku vlade u La Pazu, ministar odbrane Walker San Miguel je demantirao da su to letjelice isključivo za vojnu namjenu.

Avioni kineske proizvodnje K-8 (Karakorum) bit će spremni za isporuku kroz 18 mjeseci i stajat će 58 miliona dolara, što će Bolivija platiti uzimajući kineski kredit s rokom otplate od 20 do 25 godina.

Od 2008. godine, kada je protjerala agente američke službe za suzbijanje droge DEA, Bolivija nema radare i avio opremu za sprečavanje šverca zračnim putem.

"Predlažemo regionalizaciju borbe protiv droge, kako bi svaka zemlja Južne Amerike imala aktivnu ulogu, i da SAD ne 'bude gospodar u toj borbi'", rekao je San Miguel.

Bolivija tek treba podići kredit od 100 miliona dolara za kupovinu deset ruskih helikoptera za policiju.

Međutim, nedavno je objavljeno da će dio tog ruskog kredita biti potrošen za novi predsjednički avion, koji bi trebao stajati 35 miliona dolara.

Bolivija je vojnu opremu posljednji put obnovila tokom 1980-ih, kada su kupili borbena vozila iz Švicarske.

Bolivijski predsjednik Evo Morales naredilo je američkoj DEA-i da se povuče iz zemlje u novembru 2008. godine, nakon što ih je optužio za umiješanost u političke nemire i šverc droge.