{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borbe u Ukrajini se nastavljaju, među žrtvama i civili

S
SRNA
13.6.2015. u 10:01
0
12
Borbe u Ukrajini se nastavljaju, među žrtvama i civili
0
Borbe u Ukrajini se nastavljaju, među žrtvama i civili
Foto: AFP
Borbe u Ukrajini izbijaju u oblastima gdje je, od uspostavljanja prekida vatre u februaru, bilo vrlo malo nasilja, izjavio je danas zamjenika šefa posmatračke misije OEBS-a Aleksandar Hag.
"To je eskalacija. Sve je veći broj mjesta na kojima izbija nasilje. Ne povećava se samo broj lokacija na kojima se vode borbe jer su to naselja i gradovi, čime raste broj civilnih žrtava", rekao je Hag njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Prema njegovim riječima, pošto su tenzije u proteklim sedmicama u porastu, posmatrači OEBS-a, ali i ukrajinske i profederalne snage su izgradile rovove radi učvršćenja pozicija na prvoj borbenoj liniji.

Hag ističe da su obje strane povećale broj minskih polja.

On je dodao da su ukrajinske i profederalne snage prekršile Sporazum iz Minska postignut u februaru jer su na linije razdvajanja dovukli teško naoružanje koje i koriste.

U februaru je u glavnom gradu Bjelorusije posredstvom Njemačke, Francuske i Rusije između ukrajinskih i profederalnih snaga postignut sporazum o prekidu vatre u kojem se poziva na okončanje borbi, uklanjanje teškog naoružanja i uspostavljanje demilitarizovane zone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: