Libija
0

Borbe oko Brege, poginulo sedam pobunjenika

FENA
Sedam libijskih pobunjenika poginulo je, a 45 povrijeđeno u utorak u borbama oko grada Brege (na istoku), gdje pobunjenici pokušavaju da prodru dalje nakon povlačenja većine Gaddafijevih snaga, saopćili su medicinski izvori i pobunjenici.

"Elitne jedinice (vladinih snaga) su se povukle. Otišle su. Vojnici koji su ostali pritješnjeni su u gradu", rekao je Abdelrazag Elaradi, član Nacionalnog prijelaznog vijeća, političkog organa pobunjenika, nakon posjete ratištu.

U ponedjeljak je jedan glasnogovornik pobunjenika ocijenio da se između 150 i 200 vojnika, pristalica režima, još nalazi u Bregi.

Čelnici pobunjenika su precizirali da većina njihovih boraca u utorak nije još ušla u grad zbog toga što ima na stotine mina i što su rovovi napunjeni zapaljivom tekućinom.

Medicinski izvori su saopćili da je najmanje sedam pobunjenika poginulo a 45 povrijeđeno.

"Došli smo s juga i nismo vidjeli nikakav znak Gaddafijevih snaga unutar Brege", ispričao je 25-godišnji Maghri Faraj, koji je povrijeđen dok je pucao na Gaddafijeve snage s tenka na periferiji Brege.

Režim Muamera Gaddafija demantirao je u ponedjeljak da su pobunjenici zauzeli Bregu, tvrdeći da su odbili njihovu ofanzivu i da su im nanijeli teške gubitke.