Svijet
25

Borba protiv neonacista: Austrija kupuje rodnu kuću Adolfa Hitlera, moguće i rušenje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Austrije odlučila je zaposjesti kuću u kojoj se rodio njemački diktator Adolf Hitler, a kako bi spriječila okupljanje neonacista koji taj objekat smatraju svetištem.

Odluka o zaposjedanju kuće došla je nakon nekoliko godina pregovora o tome kako izaći na kraj sa neonacističkim pritiskom. Kuća se nalazi u Braunauu, mjestu u kojem je Hitler rođen 1889. godine, a od 1972. ona se koristi kao centar za osobe sa posebnim potrebama.

Zbog spora između države i vlasnika objekta, kuća je tokom 2011. godine ispražnjena. Naime, vlasnica Gerlinde Pommer odbila je dati dozvolu za renovaciju objekta iako je država odlučila platiti postupak i uručiti joj kompenzaciju.

Karl-Heinz Grundboeck iz ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je kako vlada trenutno radi na zakonu koji bi omogućio zaposjedanje objekta činom eksproprijacije u korist države Austrije. Ipak, on nije rekao šta će vlasti učiniti sa objektom jednom kada ha preuzmu.

Kuća je popularna među neonacistima, a jedini tekst koji aludira da je u njoj rođen Adolf Hitler jeste kamena ploča kojoj je odata počast žrtvama fašizma.

Kroz godine vlastima je predloženo na stotine ideja o tome kako bi se kuća mogla iskoristiti, od uspostave muzeja koji bi bio posvećen nacističkoj prošlosti, do zahtjeva da se objekat sruši. Jedan ruski član Dume svojevremeno je ponudio novac za kuću koju je kasnije planirao srušiti.

Hitler je u rodnoj kući živio samo nekoliko semica nakon čega se njegova porodica odselila u drugu ulicu. Braunau je napustio kada je imao tri godine.