Svijet
8

Austrija želi zaplijeniti rodnu kuću Adolfa Hitlera, ne žele da postane mjesto hodočašća

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrija je saopćila u subotu da želi zaplijeniti rodnu kuću Adolfa Hitlera od njenog privatnog vlasnika u nastojanju da okonča pravnu borbu i da spriječi da kuća postane mjesto hodočašća neonacista.

"Trenutno istražujemo mogućnost stvaranja zakona, koji bi doveo do promjene vlasništva i proslijedio bi imovinska prava na Republiku Austriju", izjavio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Heinz Grundboeck za AFP.

"Došli smo do zaključka tokom proteklih nekoliko godina da je eksproprijacija jedini put da se izbjegne da se zgrada koristi u nacističke ciljeve", kazao je.

Plan bi i uključivao ponudu države za odštetu trenutnom vlasniku, dodao je on.

Zgrada je u mirnom sjevernom gradu Braunau i prazna je od 2011. kada je vlada ušla u pravni spor s vlasnicom Gerlinde Pommer, lokalnom mještankom.

Njena porodica posjedovala je veliku zgradu na uglu u kojoj je Hitler rođen 20. aprila 1889., više od jednog stoljeća.

U ranim 1970-im austrijska vlada potpisala je ugovor o najmu s Pommer i pretvorila je zgradu u centar za hendikepirane osobe.

Aranžman je, međutim, prekinut prije šest godina kada je Pommer neočekivano odbila dati dozvolu za radove na renoviranju.

Ona je također odbila ponudu za nabavkom od ministarstva unutrašnjih poslova.

To pitanje postalo je temom usijane debate među 17.000 stanovnika Braunaua. Neki žele da zgrada postane izbjeglički centar, a drugi da se pretvori u muzej posvećen oslobođenju Austrije.

Čak su se i pojavili pozivi za rušenjem - ali je zgrada dio historijskog centra grada i stoga je pod zaštitom kao dio kulturne baštine.

Svake godine na Hitlerov rođendan antifašistički demonstranti organiziraju miting ispred broja 15 u ulici Salzburger Vorstadt, u blizini spomen ploče na kojoj piše: "Mir, sloboda i demokratija. Nikada više fašizam, milioni ubijenih upozoravaju".