Irak
0

Bombe ubile 24 osobe

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najmanje 24 osobe poginule su danas u bombaškim napadima na prepunu pijacu u iračkom gradu Faludži, eksplozijama bombi pored puta u provinciji Dijala i detonaciji eksplozivne naprave u Bagdadu, izjavili su sigurnosni i bolnički izvori.

U ovim odvojenim događajima ranjene su desetine ljudi.

Nasilje u Iraku je u opadanju u posljednjih nekoliko godina, ali iračke snage i dalje vode borbu sa pobunjenicima koji povremeno izvode bombaške napade i druge akcije. Američke trupe planiraju da se povuku iz Iraka do kraja godine.

Prva bomba u Faludži ubila je dvojicu policajaca, a druga četovoro civila. Jedna eksplozivna naprava bila je postavljena pored puta, a druga u automobil.

 U Faludži je poginulo pet osoba, a 25 je ranjeno. Ovaj grad  nalazi se u zapadnoj provinciji Anbar, oko 50 kilometara zapadno od Bagdada i bio je jedan od njopasnijih na vrhuncu vjerskog nasilja između šiita i sunita.

Bombe u Dijali aktivirane su u selu nedaleko od grada Kan Bani Sad, oko 30 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Od prve detonacije poginulo je šest članova jedne porodice, a od druge još četiri osobe.

U Bagdadu je bomba postavljena pored puta ubila tri osobe u okrugu Džisr Dijala, a ranila 11 osoba, rekao je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova.