Teorija policijske istrage
0

Bombaški napadi na IKEA-u zbog nacističke prošlosti?

FENA
Ingvar Kampard
Ingvar Kampard
Bombaški napadi na IKEA-ine prodavnice događaju se zbog nacističke prošlosti njenog osnivača Ingvara Kamprada, glavna je teorija policijske istrage.

Iako osnivač IKEA-e Ingvar Kamprad žali zbog svoje prošlosti policija strahuje da je upravo to razlog misterioznih bombaških napada na poslovnice IKEA-e. Bombama su bile napadnute četiri prodavaonice. Prošlog petka bomba je aktivirana na odjelu kuhinja putem mobitela u Dresdenu. Pritom je povrijeđeno dvoje kupaca. Ostale tri eksplozije dogodile su se u maju u Francuskoj, Holandiji i Belgiji.

U IKEA-i su rekli da nisu primili nikakve prijetnje, kao ni upozorenja prije eksplozija. Svjedoci u Dresdenu dali su njemačkoj policiji opis muškarca koji je pobjegao iz trgovine netom prije eksplozije.

Kontroverzna prošlost Ingvara Kamprada otkrivena je 1994. Kamprad se u mladim danima pridružio ultradesničarskom i antisemitističkom pokretu Nova Švedska koji je podupirao Hitlerovu ideologiju. Ostalo je nejasno kada je prekinuo veze sa strankom, ali kasnije je izjavio da mu je pridruživanje pokretu bila jedna od najvećih grešaka u životu, piše Telegraph.

IKEA u 38 zemalja ima 300 trgovina, a njen osnivač je na namještaju zaradio 14 milijardi funti zbog čega je, prema nekim izračunima, 11. najbogatiji čovjek na svijetu. Kamprad (86) sada živi povučeno u Švicarskoj sa suprugom.