Afganistan
0

Bombaši samoubice napali hotel u Kabulu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje desetero afganistanskih civila ubijeno je u utorak kasno navečer u kabulskom hotelu Intercontinental u napadu teško naoružanih talibanskih pobunjenika i bombaša samoubica, izvijestili su u srijedu afganistanski dužnosnici, navodeći da su u borbi koja je potrajala više od dva sata ubijeni napadači a da su se bombaši samoubice raznijeli.

"Najmanje desetero civila, među kojima su i zaposlenici hotela ubijeno je u napadu koji je izvelo šest bombaša samoubica", rekao je načelnik kriminalističkog odjela kabulske policije Mohammad Zahir. Kazao je također da su ranjena tri policajca.

Napad je izveden u zapadnom dijelu Kabula u jednom od glavnih hotela afganistanske prijestolnice u kojem uglavnom odsjedaju zapadnjaci.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sediqqi rekao je da je u napadu sudjelovalo šest ili sedam pobunjenika i da su svi ubijeni. Ranije je naveo da su najmanje dva napadača ubijena, a da su se četiri bombaša samoubice raznijela u hotelu.

Mediji navode, pozivajući se na afganistanske dužnosnike, da je najmanje šest talibanskih samoubica napalo hotel, što je dovelo do borbe u koju su se uključili i helikopteri NATO-ovih mirovnih snaga u Afganistanu (ISAF).

Dva helikoptera zapucala su i ubila tri pobunjenika, uključujući i bombaša samoubicu, koji su bili na krovu hotela, izvijestio je glasnogovornik NATO-a u Afganistanu Tim James, navodeći da je paljba odjekivala iz unutrašnjosti hotela.

Svjedoci su, navodi Reuters, čuli najmanje sedam eksplozija koje su odjeknule tokom sukoba popraćenog paljbom iz vatrenog oružja.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izvijestio je da je nekoliko boraca islamističke skupine napalo hotel u kojem su navodno afganistanski i zapadnjački dužnosnici razgovarali o pitanjima sigurnosti.