Bin Laden poručio
0

VIDEO / Bomba u Detroitu je Al'Qaidina božićna čestitka

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider Al'Qaide Osama bin Laden je izdao novu audio poruku u kojoj je ustvrdio da ova teroristička organizacija preuzima odgovornost za pokušaj bombaškog napada u Detroitu pred sami Božić, te je pozvao na dalje napade na Ameriku, prenosi AP.

U poruci se sugerira da Bin Laden želi ostati u direktnoj komandi nad Al' Qaidom i njenim ograncima širom svijeta.

U kratkom audio zapisu koji je emitirala Al Jazeera na arapskom jeziku, bin Laden se obratio Baracku Obami poručujući da je Detroit bio poruka slična onoj od 11. septembra 2001., te da će protiv SAD-a biti još napada.

'Poruka koja vam je dostavljena putem aviona uz pomoć heroja Umara Farouka Abdulmutallaba je potvrda prethodnih poruka poslanih od strane heroja 11.septembra', kazao je bin Laden.

'Amerika nikada neće moći sanjati o sigurnosti sve dok je mi ne budemo imali u stvarnosti u Palestini', dodao je on, obećavši da će se napadi na Amerikance nastaviti sve dok traje podrška Izraelu.

Na sam dan Božića nigerijski državljanin Abdulmutallab je pokušao da napadne avion Northwest Airlinesa dok se približavao aerodromu u Detroitu. Ali bomba skrivena u njegovom donjem rublju nije uspjela eksplodirati.

On je američkim federalnim agentima izjavio odmah nakon hapšenja da je bio treniran i instruiran za počinjenje ovog napada od strane operativaca Al'Qaide u Yemenu.