Vozači nezadovoljni
26

Bologna uvela ograničenje brzine od 30 km/h, izrečena i prva kazna

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U italijanskom gradu Bologni održani su protesti nezadovoljnih vozača nakon što je uvedeno ograničenje brzine od 30 km/h, a izrečena je i prva kazna zbog prekoračenja brzine od 9 km/h.

Guardian javlja da je izrečena i prva kazna za prebrzu vožnju čovjeku koji se zove Sergio Baldazzi. Ovaj zlatar je krenuo na posao u centar Bologne i vozio je, kako kaže, 25 km/h.

Međutim, u jednom trenutku je povećao brzinu nakon čega ga je zaustavila policijska jedinica sa kamerama za kontrolu brzine.

"Išao sam samo 39 km/h i sada imam medalju jer sam prvi kažnjen", rekao je Baldazzi za Guardian i dodao je da je to pomalo smiješno.

Prethodno ograničenje brzine bilo je 50km/h. Ograničenje od 30 km/h izazvalo je bijes među nekim vozačima u gradu.

Povorka automobila zaustavila je saobraćaj u znak protesta, dok su taksisti prijetili povećanjem cijena karata kao odgovor na to da su bili primorani da voze sporije.

Protest vozača ispred gradske vijećnice planiran je zaposlijepodne, ako vremenske prilike dozvole, a u najavi je i referendum na ovu temu.

"U Bologni je trenutno mnogo ljutnje", tvrdi Andrea Spettoli, jedan od organizatora protesta.

Vozači autobusa su također izrazili zabrinutost da bi manja brzina mogla poremetiti vozne redove, dok drugi tvrde da bi pažnja na brzinomjer umjesto na put mogla povećati nesreće.