Pacijenti i u hodnicima
59

Bolnice u Italiji ostaju bez kreveta dok se ubrzano širi broj zaraženih kronavirusom

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U bolnicama u zatvorenoj italijanskoj regiji Lombardiji sve manje je kreveta za zaražene koronavirusom dok se ova zemlja suočava s najvećim dnevnim porastom smrtnosti od novog virusa.

Dvadeset dana od potvrde prvog slučaja zaraze, Italija se bori da pronađe prostor i krevete u odjelima intenzivne njege za smještaj oboljelih kojih je iz dana u dan sve više. Brojni bolesnici smješteni su u operacijske sale, pa čak i u bolničke hodnike.

"Veoma sam zabrinut. Pritisak na bolnice u Lombardiji proteklih dana je ogroman. Jako sam zabrinut zbog utjecaja koji će virus imati na naš zdravstveni sistem", rekao je Massimo Galli, šef Odjela za zarazne bolesti u bolnici Sacco u Milanu.

Kompletna Lombardija, uključujući Milan, te još 14 najteže pogođenih pokrajina u sjevernim regionima Italije, koji obuhvataju više od 15 miliona ljudi, zatvoreni su do 3. aprila. Ovakve mjere nisu zahvatile Italiju još od Drugog svjetskog rata, piše Guardian.

U toku su policijske provjere na željezničkim stanicama, naplatnim kućicama, putevima koji spajaju gradove te na aerodromima. Oni koji moraju napustiti regiju iz ozbiljne nužde mogu to učiniti samo ukoliko imaju potvrdu da moraju preći granicu Lombardije iz uvjerljivih poslovnih razloga, zdravstvenih razloga ili zato što se moraju vratiti svojim kućama.

Podsjećamo, u posljednja 24 sata u Italiji je umrlo 97 osoba od koronavirusa, čime se broj umrlih u ovoj zemlji povećao na ukupno 463 osobe. Broj oboljelih porastao je za 1.797 osoba u odnosu na jučer pa tako konačan broj zaraženih u Italiji sada iznosi 9.172.