Svijet
0

VIDEO / Boljšoj teatar se otvara nakon šestogodišnjeg renoviranja

Sarajevo-x.com
Predsjednik Medvedev i ostala ruska elita prisustvovat će večeras ponovnom otvaranju Boljšoj teatra, nakon šestogodišnjeg renoviranja. Ovaj projekt je koštao pola milijarde funti.

Šest godina je glavna bina Teatra bila mračna, ali će večeras zasjati punim sjajem.

Niko nije očekivao da će se radovi toliko odužiti kad je Teatar zatvoren 2005. godine. Najviše novca potrošeno je na strukturno renoviranje kao i na neke detalje. Većina freski i pozlaćenog lišća zamijenjeni su. Oslikani zidovi su čišćeni votkom, a polirani su dlakom od vjeveričijeg repa.

Simbolično, debele zavjese iz sovijetske ere su skinute, a okačen je veliki ruski orao. Ostala poboljšanja su veća prostorija za orkestar i poboljšani garderoberi. Novim ogledalima poboljšan je pregled bine i to pomaže plesačima da imaju bolju orijentaciju u prostoru.

Novi direktor je jedan od najboljih plesača današnjice Sergey Filin, koji kaže da je Boljšoj teatar njegov dom.

Prvi nastup planiran za večeras je isključivo za elitu Rusije uključujući predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina. Međutim, prvi nastup prenosit će televizijske kuće kako bi svi Rusi mogli gledati premijeru. Karte su rasprodate za tri mjeseca unaprijed.