Kultura
0

Baletni ansambl u Narodnom pozorištu u Sarajevu

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Državni akademski teatar Opere i Baleta Ekatarinburg iz Rusije predstavit će se večeras ovdašnjoj publici na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvedbom dijelova najpoznatije svjetske baletne baštine koja je procvat doživjela upravo u Rusiji.

Ansambl Ekatarinburgškog teatra, najstarijeg pozorišta u Rusiji čije otvaranje datira od 1912. godine, nastupit će u okviru Balet Festa Sarajevo, predstavljajući klasični i savremeni baletni izraz najpoznatijih svjetskih koreografa i kompozitora.

Direktor Ekatarinburg teatra Shiskin Andrei istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da mu je posebno drago što ovaj ansambl nastupa na Balet Festu Sarajevo upravo u vrijeme obilježavanja 100. godišnjice ovog ruskog teatra.

On je ustvrdio da je Ekatarinburg treći industrijski grad u Rusiji, u kojoj egzistiraju četiri velika državna teatra - Boljšoj, Marinsky, Ekatarinburg i Novosibirski teatar.

"Velika smo baletna trupa, brojimo sto članova u Baletu, a s dvadeset članova ansambla smo došli u Sarajevo. Imamo jako bogat repertoar", kazao je on.

Član Baleta Ekatarinburg teatra Stanislav Fećo navodi da je u Narodno pozorište Sarajevo dolazio u ulozi plesača i baletnog koreografa, te da je bio i akter predstave "Pepeljuga". Baletnu trupu ovog ruskog teatra nazvao je jednom od vodećih u Evropi i svijetu.

"Sarajevskoj publici ćemo večeras i sutra pokazati prvoklasni repertoar koji je sveobrazan. Pored dragulja baletne umjetnosti - klasičnog baleta, vidjet ćemo i dijelove savremenog baletnog izraza", kazao je on.

Članovi baletnog ansambla Elena Vorobyova i Andrey Sorokin najavili su da će čitav ansambl pružiti maksimum od sebe kako bi se pokazao u najboljem svjetlu i dostojanstveno predstavio rusku baletnu tradiciju. Ocijenili su da je dijelove različitih baletnih predstava mnogo teže izvoditi nego cjelovečernji balet.

Ansambl Ekatarinburg teatra nastupit će i sutra na sceni NPS u okviru Balet Festa Sarajevo.