Obećao promjene u zemlji
0

Bokser Kličko započeo ukrajinsku izbornu kampanju

FENA
Slavni ukrajinski bokser Vitalij Kličko, koji je upravo sačuvao titulu WBC u teškoj kategoriji u Moskvi, odmah je u utorak krenuo u izbornu kampanju za opće izbore koji će se krajem oktobra održati u Ukrajini, uz obećanje da će promijeniti zemlju.

"Za vrijeme meča u subotu bilo je puno krvi, bola i drame, ali borba koju započinjem sada, za Ukrajinu, dramatičnija je i bolnija", izjavio je Kličko čija je stranka na trećem mjestu prema anketama.

On je u subotu sačuvao titulu u meču s Nijemcem Manuelom Charrom, nakon što je sudac prekinuo borbu prije završetka 4. runde jer je njegov protivnik pogođen u arkadu i obilno je krvario.

Kličko je izjavio u utorak da uskoro polazi na izbornu turneju po cijeloj zemlji i obećao svojim biračima da će se boriti protiv korupcije i za integraciju Kijeva u Evropsku uniju.

"Mi Ukrajinci smo Evropljani, nema sumnje, ali smo daleko od evropskog načina života", naglasio je sportista koji je nekoliko godina živio u Njemačkoj.

"Ukrajina treba da bude dio evropske porodice", kazao je on.

Opoziciona stranka Udar, koju predvodi Kličko, trebalo bi da lako pređe izborni prag od 5 posto na općim izborima 28. oktobra kako bi prvi put ušla u parlament.

Bokser računa da bi njegova stranka mogla imati 60 do 70 mjesta, od ukupno 450, u jednodomnoj skupštini.