Na letu u Americi
7

Boeingov avion doživio rijedak i zastrašujući "Nizozemski okret" na 10.000 metara visine

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Avion Boeing 737 doživio je rijedak tzv. "nizozemski okret" na visini od 32.000 stopa (blizu 10.000) metara usred leta prošlog mjeseca, što je rezultiralo povlačenjem aviona iz upotrebe.

Let Southwest Airlinesa, Southwest Flight 746, letio je sa 175 putnika iz Phoenixa u Oakland 25. maja kada je doživio zastrašujući "Nizozemski okret".

Nizozemski okret je naziv za kombinaciju skretanja kada rep klizi i avion se ljulja od vrha krila do vrha krila. Rečeno je da oponaša kretanje nizozemskog klizača na ledu.

Piloti su uspjeli vratiti kontrolu i avion je sigurno sletio u Oakland, prema američkoj Federalnoj upravi za zrakoplovstvo (FAA).

Neobično okretanje na Boeingu 737 Max Southwest Airlinesa moglo je biti uzrokovano oštećenom pomoćnom jedinicom za upravljanje napajanjem.

Prema preliminarnom izvješću FAA-e, inspekcija nakon slijetanja aviona pokazala je oštećenje jedinice koja daje rezervnu snagu kormilu. FAA je dodala da druge avio kompanije nisu prijavile slične probleme.

Nema izvještaja o povrijeđenima, ali FAA istražuje uzrok incidenta, zajedno s Boeingom i Nacionalnim odborom za sigurnost zračnog saobraćaja.

Avioni Boeinga u posljednje su vrijeme imali niz problema jer se ova kompanija našla na meti kritika nakon što su zviždači tvrdili da su procedure kontrole kvalitete prekršene i da su mnogi avioni napustili fabrike s nedostacima.