SAD
0

Boeing dobio dozvolu za testne letove aviona 787 Dreamliner

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Američka federalna administracija za avijaciju (FAA) dozvolila je kompaniji Boeing da obavi testne letove svojih aviona 787 Dreamliner, koji su prizemljeni prošlog mjeseca nakon što se zapalila baterija u jednom od njih, zbog čega je avion prinudno sletio.

Istražitelji i timovi kompanije Boeing su proveli istragu o uzroku problema s baterijom. FAA je saopćila da će testni letovi pomoći u prikupljanju podataka performansama baterije dok je avion u zraku.

Glasnogovornik kompanije Boeing, Marc Birtel rekao je da će takvi podaci pomoći nastavak istrage te smatra da su avioni sigurni.

FAA je od Boeinga zatražila da provede rigorozne testove prije samog polijetanja te da letovi budu izvedeni iznad nenaseljenih predjela.

Međutim, Nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) tvrdi da je u sigurnosnim testovima Boeinga, kada je kompanija prvi put dobila certifikat, nedostajao test o riziku od požara. Boeing je navodno potcijenio učestalost pojave dima u litij-jonskim baterijama. Prema NTSB-u, Boeing je procijenio da će se to dogoditi jednom na svakih 10 miliona sati leta.

No, Dreamlineri su u letu proveli oko 100.000 sati otkako su u upotrebi, a u tom periodu su se zapalile dvije baterije.

U testovima nije zabilježeno ni da pregrijavanje jedne ćelije u bateriji može dovesti do kvara i požara na ostalim.

"Rizik od problema s baterijom je mnogo veći nego je to Boeing predvidio, a mogućnost kratkog spoja u jednoj ćeliji negativno utječe i na ostale te to rezultira dimom i požarom", rekla je šefica NTSB-a Deborah Hersman.

Ona je dodala da inspektori moraju ponovo analizirati certifikaciju baterije u Dreamlinerima.

"Naš zadatak je ustanoviti da li su ugrađeni svi adekvatni sigurnosni sistemi u bateriju te da analiziramo certifikat i proizvodnju baterije", dodala je Hersmanova.

NTSB će finalni izvještaj objaviti za 30 dana.