Nije šala
53

Bocvana zaprijetila Njemačkoj slanjem 20.000 slonova: Nećemo prihvatiti "ne" kao odgovor

B. R.
Mokgweetsi Masisi, predsjednik Bocvane (Foto: EPA-EFE)
Mokgweetsi Masisi, predsjednik Bocvane (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi je zaprijetio Njemačkoj da će joj poslati 20.000 slonova usljed spora oko uvoza lovačkih trofeja.

Masisi je posebno nezadovoljan ponašanjem Ministarstva za zaštitu okoliša Njemačke, a na čijem je čelu Steffi Lemke iz stranke Zelenih. Nezadovoljstvo je uzrokovano time što Njemačka namjerava zabraniti uvoz životinjskih trofeja uprkos tome što Bocvana ima veliki broj slonova.

"Vrlo je lako sjediti u Berlinu i imati mišljenje o onome što se dešava u Bocvani. Plaćamo cijenu očuvanja ovih životinja za svijet", izjavio Masisi.

Prema njegovim riječima, u Bocvani je skoro 130.000 slonova, od čega je već 8.000 poslano u Angolu. Ukazao je da to žele ponuditi i Njemačkoj te da "ne" neće prihvatiti kao odgovor.

"Želimo da se naši slonovi slobodno kreću. Njemačko vrijeme je dovoljno loše za njih. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj naš poklon", dodaje.

Vlasti Bocvane su ranije negodovale zbog mogućnosti da i Velika Britanija zabrani uvoz trofeja. Tada su zaprijetile da će poslati 10.000 slonova u londonski Hyde Park.

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja PETA podržava eventualnu zabranu uvoza trofeja. Napomenuli su da je lov na trofeje hobi bogatih, "ljudi koji imaju više novca nego morala".

"Užasno velike svote novca, koje lovci amateri daju za lov, ne završe kod siromašnog stanovništva ili uprave nacionalnog parka, već skoro isključivo u džepovima putničkih agencija i vlasnika lovačkih farmi", saopćili su iz PETA-e.

Smatraju da bi Bocvana trebala u potpunosti zabraniti lov na trofeje i osloniti se na druge oblike turizma. S druge strane je predsjednik Bocvane situaciju sa slonovima opisao kao ozbiljnom. Slonovi su gazili preko ljudi, uništavali su usjeve i sela. Tvrdi da njegova država po ovom pitanju čini više nego bilo koja druga država na svijetu te da bi zabrana uvoza trofeja produbila siromaštvo, piše vanjskopolitički list Politico.