Svijet
22

Blokada Gaze: Izraelska vojska zaustavila i pretražila brod sa humanitarnom pomoći

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelska vojska (IDF) presrela je i pretražila švedski brod koji je predvodio međunarodnu humanitarnu flotilu na njenom putu ka Gazi.

Flotila pod nazivom Coalition izgubila je kontakt sa brodom predvodnikom jučer u 12 sati po našem vremenu. Izraelska vojska tvrdi da je brod pokušao prekršiti pomorsku blokadu Gaze kada je zaustavljen na oko 100 nautičkih milja od obale.

Glasnogovornik izraelske vojske Peter Lerner potvrdio je kako su pripadnici mornarice zauzeli švedski brod "Marianne" nakon čega je on pretražen, a zbog navodnog odbijanja kapetana da promjeni kurs kretanja. Nakon detaljnog pretresa brod je odvezen u luku Ashdod.

"Ostali članovi flotile, brodovi Rachel, Vittorio i Juliano II, promijenili su kurs i vratili se u svoju matičnu luku", saopćeno je iz IDF-a.

"Nismo mogli kontaktirati brod niti bilo koga na njemu nekoliko sati prije akcije IDF-a. Prije tri godine desila se slična stvar kada je posada jednog broda pretučena nakon upada izraelske vojske", saopšteno je iz organizacije Freedom Flotila, prenosi RT.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je akciju IDF-a nazvavši je "efikasnim održavanjem pomorske blokade".

"Flotila nije ništa drugo nego demonstracija licemjerja i laži koje služe samo Hamasu i koje ignorišu tragedije u regionu", rekao je Netanyahu.