Strah od novih varijanti
0

Blizu 9.000 Kineza dnevno umire od Covida: Šest zemalja uvelo testiranje za putnike iz Kine

S. M.
Putnici iz Kine stoje u redu za testiranje na Covid na aerodromu Malpensa u Milanu (Foto: EPA-EFE)
Putnici iz Kine stoje u redu za testiranje na Covid na aerodromu Malpensa u Milanu (Foto: EPA-EFE)
Potezi nekoliko zemalja da odrede obavezne testove za putnike koji dolaze iz Kine odražavaju globalnu zabrinutost da bi se nove varijante mogle pojaviti zbog brzog širenja koronavirusa i da vlada možda neće dovoljno brzo obavijestiti ostatak svijeta.

SAD, Japan, Indija, Južna Koreja, Tajvan i Italija objavile su zahtjeve za testiranje putnika iz Kine, pri čemu su SAD navele i porast zaraze i, kako su rekli, nedostatak informacija, uključujući genomsko sekvenciranje sojeva virusa u zemlja.

Vlasti Tajvana i Japana izrazile su sličnu zabrinutost.

"Trenutno situacija s pandemijom u Kini nije transparentna", rekao je za Associated Press Vang Pi-Sheng, šef tajvanskog epidemiološkog komandnog centra.

"Imamo vrlo ograničeno razumijevanje o njegovim informacijama i nisu baš tačne", dodao je.

Do danas nije bilo izvještaja o novim varijantama, ali je Kina optužena da ne daje informacije o virusu otkako se prvi put pojavio u zemlji krajem 2019. Zabrinutost je da sada možda neće dijeliti podatke o bilo kakvim znakovima razvoja sojeva koji bi mogli izazvati nove epidemije na drugim mestima.

Britanska kompanija za zdrvstvene podatke Airfinity procijenila je da oko 9.000 ljudi umire dnevno od Covida-19 u Kini. Airfinity očekuje da će zaraza Covidom u Kini dostići svoj prvi vrhunac 13. januara sa 3,7 miliona slučajeva dnevno, prenosi The Guardian.

Ukupni broj smrtnih slučajeva u Kini od 1. decembra vjerovatno je dostigao 100.000, sa ukupno 18,6 miliona zaraženih, navodi Airfinity u saopćenju u četvrtak.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin primijetio je u četvrtak da mnoge zemlje nisu promijenile svoju politiku prema putnicima iz Kine i rekao da sve mjere treba da tretiraju ljude iz svih zemalja jednako.

Svaka nova infekcija nudi šansu da koronavirus mutira, a brzo se širi Kinom. Naučnici ne mogu reći da li će to značiti da će talas pokrenuti novu mutiranu varijantu u svijetu, ali se brinu da bi se to moglo dogoditi.

Kineski zdravstveni zvaničnici rekli su da trenutnu epidemiju pokreću verzije varijante omikrona koje su otkrivene i drugdje, a sistem nadzora je postavljen kako bi se identificirale sve potencijalno zabrinjavajuće nove verzije virusa.

Kina je ranije ovog mjeseca ukinula mnoga od svojih strogih ograničenja pandemije, omogućivši da se virus brzo širi u zemlji u kojoj je bilo relativno malo infekcija od početne razorne epidemije u gradu Vuhanu.

Spiralne infekcije dovele su do nestašice lijekova protiv prehlade, dugih redova u klinikama za povišenu temperaturu i hitnih ambulanti sa popunjenim kapacitetom koje odbijaju pacijente.