Ispaljene rakete
31

Bliski istok ponovo u plamenu: Tri države na pragu regionalnog sukoba

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska izvela je zračne napade na mete koje pripadaju palestinskoj militantnoj skupini Hamas u južnom Libanu i Pojasu Gaze.

Vojska je rekla da su napadi bili odgovor na baraž od 34 rakete ispaljene iz Libana na sjeverni Izrael u četvrtak, za što je okrivila Hamas. Militanti u Gazi ispalili su još desetine raketa nakon što su udari počeli.

Svijet je zabrinut da bi ovo moglo predstavljati početak velike eskalacije koja obuhvata nekoliko zemalja u ovom regonu.

Napetosti su visoke nakon dvije noći izraelskih policijskih racija u džamiji al-Aqsa u Jeruzalemu ranije ove sedmice. Racije su izazvale nasilne sukobe s Palestincima unutar džamije, koja je treće najsvetije mjesto u islamu, i izazvale bijes u cijeloj regiji.

Vođa Hamasa Ismail Hanija, koji je bio u Libanu kada su rakete lansirane, rekao je da Palestinci neće "sjediti prekrštenih ruku" pred izraelskom agresijom. Napad je bio najveći baraž iz Libana u posljednjih 17 godina.

Tokom noći dogodile su se dvije ili tri eksplozije oko palestinskog izbjegličkog kampa Rashidieh, 5 kilometara južno od libanskog obalnog grada Tira. Zračnih napada bilo je i po Gazi, kojom upravlja Hamas.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su na Twitteru da su njihovi ratni avioni napali "terorističke infrastrukture koje pripadaju Hamasu" u Libanu.

"IDF neće dopustiti terorističkoj organizaciji Hamas da djeluje unutar Libana i smatra državu Liban odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja izvire s njene teritorije", upozorili su.

Hamas je rekao da oštro osuđuje "očitu cionističku agresiju protiv Libana u blizini Tira u zoru". U Gazi je pogođeno više od 10 ciljeva Hamasa, uključujući okno za podzemnu lokaciju za izradu oružja, tri druge radionice oružja i podzemni "teroristički tunel", rekao je IDF.

Tokom napada ispaljene su najmanje 44 rakete iz Gaze prema južnom Izraelu, izvijestili su izraelski mediji. Većinu je presreo izraelski odbrambeni sistem Željezna kupola ili su pale na otvorena područja, no pogođena je najmanje jedna kuća u gradu Sderotu.

Nije bilo direktnih izvještaja o bilo kakvim žrtvama ni u udarima ni u noćnoj raketnoj vatri.

Jedan muškarac je povrijeđen od šrapnela u sjevernom Izraelu u četvrtak poslijepodne kao rezultat raketne vatre iz Libana. Izraelska vojska je rekla da je 25 od 34 rakete presretnuto, ali da je pet pogodilo izraelsku teritoriju.

U gradu Shlomi na sjeverozapadnoj granici rakete su ostavile kratere na cesti, oštetile vozila i obalu. Oštećen je i automobil u selu Fassuta.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će odgovor Izraela biti obiman nakon sastanka njegova sigurnosnog kabineta. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako vjeruje da iza napada stoji Hamas te da je moguće da je u njega umiješana i militantna grupa Islamski džihad.

Dodao je kako pretpostavljaju da je libanska militantna grupa Hezbollah, koja je vodila jednomjesečni rat s Izraelom 2006., znala za napad, a sumnjaju da je u njega bio umiješan i Iran.

Niti jedna grupa nije tvrdila da stoji iza napada, ali je on uslijedio nekoliko sati nakon što je Hezbollah, koji kontrolira veći dio južnog Libana, rekao da će podržati "sve mjere" koje poduzimaju Palestinci "kako bi zaštitili vjernike i džamiju al-Aqsa i odvratili neprijatelja od nastavka napada".

Libanski premijer Najib Mikati osudio je sve vojne operacije na njegovoj teritoriji koje "destabiliziraju situaciju". Libanska vojska je rekla da su rakete ispaljene s mjesta u blizini jugozapadnih graničnih sela al-Qulaila, Maaliya i Zibqine, koja su u blizini Tira.

Mikati je objavio fotografije lansirnih rampi za rakete i nekoliko neispaljenih raketa koje su vojnici pronašli u al-Qulaili, Zibqineu i istočnije, u blizini Marjayouna.