Diplomatska turneja
16

Blinken se sastao sa palestinskim zvaničnicima, dočekao ga vidno ogorčeni Mahmoud Abbas

V. K.
Antony Blinken i Mahmoud Abbas (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken i Mahmoud Abbas (Foto: EPA-EFE)
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken održao je u nastavku diplomatske turneje na Bliskom istoku sastanak sa predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom.

Na početku sastanka, američki državnik izrazio je saučešće Abbasu zbog nedužnih palestinskih civila koji su ubijeni tokom proteklih nekoliko sedmica na Zapadnoj obali.

"Blinken je izjavio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se protive koracima Izraela koji podrazumijevaju širenje na Zapadnu obalu i istočni Jerusalem", piše The Times of Israel.

Ipak, palestinski čelnik je nakon sastanka sa Blinkenom imao mnogo više razloga za nezadovoljstvo.

"Nismo čuli nove ideje ili prijedloge. Također, nismo čuli ništa novo o našem zahtjevu da američka administracija ispuni svoja obećanja Palestincima. Žalim zbog odsustva američkog i međunarodnog pritiska na Izrael da prekine s okupacijom", rekao je Abbas.

Između ostalog, Abbas je rekao da su Palestinci uvijek pokazivali predanost odricanju od nasilja i terorizma i poštovanju sporazuma s Izraelom.

"Sada smo spremni raditi s američkom administracijom na obnavljanju političkog dijaloga kako bi se okončala izraelska okupacija Palestine s granicama iz 1967. godine. Naš narod neće zauvijek prihvatati nastavak okupacije", poručio je Abbas.